X

Ο καιρός για τους αγροτες

Με σκόνη και λασποβροχές θα συνεχιστεί η Μεγάλη Εβδομάδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μέσα σε «θολή ατμόσφαιρα», με νοτιάδες, αφρικάνικη σκόνη, λασποβροχές και άνοδο του υδραργύρου συνεχίζεται η Μεγάλη Εβδομάδα.

Την Μεγάλη Τρίτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που κατάα διαστήματα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 6 έως 20 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι στα δυτικά, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο έως 8-9 μποφόρ, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Στα ανατολικά θα πνέουν με ένταση 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Μεγάλη Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου  Ηρακλείου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη Περονόσπορου. Οι καιρικές συνθήκες της εποχής ήταν ευνοϊκές για πρωτογενείς μολύνσεις σε αμπέλια που είχαν επιδεκτική βλάστηση (στάδιο πρώτα φύλλα που βρίσκονται κοντά στο έδαφος). Εκτιμάται εμφάνιση της ασθένειας σε αρκετές αρχικές θέσεις από την πρώιμη μέχρι και τη μεσοπρώιμη ζώνη.

Τα πρώτα συμπτώματα (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις) αναμένεται να εμφανιστούν από 16 – 20 Απριλίου (ανάλογα με τη ζώνη πρωιμότητας). Η καιρική αστάθεια της εποχής αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων της ασθένειας σε αμπέλια από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ζώνη. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  1. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας (κηλίδες λαδιού, εξανθήσεις).
  2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα της ασθένειας να γίνεται άμεσα ψεκασμός και παρακαλούμε να ενημερωθεί η υπηρεσία μας.
  3. Σε αμπέλια από την πρώιμη έως και την μεσοπρώιμη ζώνη που βρίσκονται σε τοποθεσίες με ιστορικό και επειδή προβλέπονται βροχές, συνιστάται μια προληπτική εφαρμογή. 
  4. Στις όψιμες – ορεινές περιοχές η πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας προς το παρόν είναι πολύ περιορισμένη.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: