X

Ο καιρός για τους αγρότες

Την «χαρμολύπη» της Μεγάλης Εβδομάδας φαίνεται να ακολουθεί κατά γράμμα και ο αυριανός καιρός. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Ο θολός βαρύς από τη σκόνη ουρανός που επιτείνει την κλασική μελαγχολία της Εβδομάδας των Παθών ξεθωριάζοντας ακόμα και τα χρώματα της άνοιξης θα συνοδεύσει την περιφορά του Επιταφίου.

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα.

Το Μεγάλο Σάββατο ενώ στα ανατολικά και τα νότια περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό, στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά αραιές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν με τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης νοτιότερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 23, στα κεντρικά από 7 έως 25, νοτιότερα από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, η πτήση της ΑΝΑΡΣΙΑΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ εμφάνισε σημαντική αύξηση, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 27 Απριλίου – 2 Μαΐου. Παράλληλα, οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 6 - 11 Μαΐου. 

Επίσης, από τα δεδομένα του δικτύου των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 1η πτήση του ΦΥΛΛΟΔΕΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ το χρονικό διάστημα 22-24 Απριλίου. Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 28 Απριλίου – 1 Μαΐου και οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 3 - 7 Μαΐου. 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο ο ενδεικτικός χρόνος ταυτόχρονης επέμβασης και για τα δύο έντομα ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι:

•29 Απριλίου - 2 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών 

•6 - 10 Μαΐου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: