X

Ο καιρός για τους αγρότες

Διατηρούνται άστατες οι συνθήκες, κρατώντας σε εγρήγορση τους καλλιεργητές. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ant1news

Ο άστατος καιρός συνεχίζεται με εναλλασσόμενες λιακάδες, συννεφιές, μεσημεριανές μπόρες, νοτιάδες, ομίχλες, βοριάδες και κανονικές θερμοκρασίες… ότι θέλουν όλοι οι εχθροί των καλλιεργειών.

Την Παρασκευή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες. Άστατος θα είναι ο καιρός, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες με τοπικές βροχές και το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη με σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, με τοπικές μπόρες το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά. Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα γυρίσουν στα δυτικά σε βορειοδυτικούς, με ένταση 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι συλλήψεις των ακμαίων των εντόμων ανάρσιας, γραφολίθας και φυλλοδέτη σε καλλιέργειες ροδακινιας–νεκταρινιας-βερικοκιας, στις περιοχές Τυρνάβου και Αγιάς κυμαίνονται γενικά σε μικρούς πληθυσμούς, με ελάχιστες κατά τόπους εξαιρέσεις, στις οποίες δεν υπήρξε περαιτέρω αυξητική τάση των συλλήψεων.  Επισημαίνεται, βέβαια, ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα. Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις φερομονικές παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο συλλήψεων ανά ημέρα.

Αυξητική τάση αυτής της αναλογίας πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επέμβουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μετά από 7-10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να εντείνει τη δραστηριότητα των εντόμων. Αντιθέτως, πτώση της θερμοκρασίας συχνά περιορίζει σημαντικά τη δραστηριότητα των ακμαίων.

Επίσης, επισημαίνεται ότι το σύνολο του πληθυσμού των ακμαίων ενός εντόμου δεν εμφανίζεται μαζικά (μέσα σε μία ή λίγες μέρες), αλλά η διαδικασία αυτή διαρκεί συνήθως μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα με το έντομο και κυρίως τις καιρικές συνθήκες.  Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης της διακύμανσης του πληθυσμού των ακμαίων με φερομονικές παγίδες, προκειμένου να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια η στιγμή των επεμβάσεων, καθώς και η ανάγκη επανάληψής τους.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα, για την ύπαρξη προσβολών στους καρπούς και στην τρυφερή βλάστηση, καθώς και για αποθέσεις ωών των  εντόμων. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων που να καταπολεμούν ταυτόχρονα και τα τρία έντομα. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: