X

Ο καιρός για τους αγρότες

Ανοιξιάτικο αναμένεται το Σαββατοκύριακο, μέχρι όμως να αρχίσει η νέα επιδείνωση. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Οι μετεωρολόγοι συμβουλεύουν να αξιοποιήσουμε τις όποιες λιακάδες αυτού του Σαββατοκύριακου γιατί από την Κυριακή το βράδυ και από την Ήπειρο, έρχονται αστραπόβροντα δυνατά, που θα επεκταθούν από βδομάδα σχεδόν παντού.

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές και μπόρες, κυρίως στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αλλά και σε χαμηλότερες περιοχές, στην Ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 26 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Αναμένονται βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ, που αργότερα από τα βόρεια θα γυρίσουν σε νοτιάδες, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, συνιστά να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος για κοκκοειδή/βαμβακάδα και τινάγματα κλάδων 50-60 εκ. για την καλόκορη, σε καλλιέργειες ελιάς. Εάν διαπιστωθεί σοβαρή προσβολή κοκκοειδών ή βαμβακάδας ή παρουσία περισσοτέρων των 6 ατόμων καλόκορης/κλαδίσκο μήκους 50-60 εκ., συνιστάται επέμβαση με θερινό λάδι. Το θερινό λάδι έχει επίδραση και στα ακάρεα Eriophyidae. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τα ακόλουθα καλλιεργητικά μέτρα: 

  • αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων κλαδίσκων,
  • κλάδεμα του εσωτερικού μέρους της κόμης των δένδρων (κλαδοκάθαρος) για εξασφάλιση αερισμού και φωτισμού, ισορροπημένη λίπανση.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: