X

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει από την Κυριακή το σκηνικό, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η σχετική καλοκαιρία τελειώνει σιγά-σιγά και στην θέση της έρχονται βροχές και μπόρες από τα δυτικά, που θα κάνουν πάλι τον Μάιο να θυμίζει… Νοέμβριο!

Την Κυριακή αναμένεται αρχικά αίθριος ουρανός, αλλά γρήγορα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα συννεφιάσει και από το μεσημέρι θα βρέξει τοπικά, ενώ στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, που από την νύχτα θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, ενώ το απόγευμα στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας  διαπιστώθηκε η παρουσία Καρπόκαψας Μηλιάς, η οποία αποτελεί τον πιο διαδεδομένο καρποφάγο εχθρό των μηλοειδών. Η 1η πτήση των ενηλίκων γενεών ξεκινάει γύρω στα μέσα Απριλίου. Οι νεαρές προνύμφες περιφέρονται ορισμένες ημέρες έξω από τους καρπούς  πριν εισχωρήσουν σε αυτούς. Τα ωά των επόμενων γενεών τοποθετούνται επάνω στους καρπούς, μέσα στους οποίους εισχωρούν οι προνύμφες, σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά την εκκόλαψη. Το έντομο αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 10 - 34 οC. Οι πτήσεις των ενηλίκων ευνοούνται από θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 13 οC και η ωοτοκία από θερμοκρασίες 12 - 27 οC.

Το Περιφερειακό Κέντρο διαπιστώνει πως η πτήση του εντόμου έχει ξεκινήσει και προτείνει τους παρακάτω κατάλληλους χρόνους ψεκασμού, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φαρμάκων:

  • Αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα με ωοκτόνο δράση συνιστάται ο ψεκασμός να γίνει άμεσα.
  • Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν  προνυμφοκτόνα οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους και το ιστορικό του αγροτεμαχίου. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: