X

Ο καιρός για τους αγρότες

Σταδιακή η επιδείνωση των συνθηκών ανά την επικράτεια. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Με κακοκαιρία θα περάσουν οι πρώτες ημέρες της εβδομάδας.

Για την Δευτέρα, στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και σταδιακά στο βόρειο Αιγαίο αναμένονται βροχές και καταιγίδες, με ισχυρότερα φαινόμενα, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, που θα πυκνώσουν με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες με σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 22 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίεες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώνεται η ύπαρξη πυρηνοτρήτη στην ελιά, η οποία ξεκίνησε μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ καταγράφονται πληθυσμοί μέτριοι έως υψηλοί. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους πάνω στα κλειστά άνθη και οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται και τρέφονται με αυτά μέχρι να συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους.

Σε ελαιώνες με πλούσια ή ικανοποιητική ανθοφορία η γενιά αυτή δεν προκαλεί σημαντική μείωση στην παραγωγή και δεν χρειάζονται καμία επέμβαση στην ανθοφορία ( 3-5% των ανθέων αρκεί για μια καλή σοδειά). Σε ελαιώνες με μέτρια ή μειωμένη ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) μπορεί να προκληθεί ζημιά οικονομικής σημασίας. Στους ελαιώνες βιολογικής γεωργίας η αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη πρέπει να γίνεται στην ανθόβια γενιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους της ανθοφορίας ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός της επόμενης γενιάς (καρπόβια) και συστήνεται επανάληψη της επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: