X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με κατά τόπους έντονες βροχές θα συνεχιστεί η εβδομάδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Αν και έχει φτάσει στην μέση του,  ο Μάϊος γίνεται φθινοπωρινός με συννεφιές, βροχές, μπόρες, νοτιάδες με σκόνη, ένα σκηνικό που θα το κρατήσει μέχρι σχεδόν το τέλος της εβδομάδας.

Την Τρίτη αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με πιθανές χαλαζοπτώσεις σε βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και κεντρική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 23 και νοτιότερα από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, που ευνοούν την μεταφορά αφρικάνικης σκόνης στα ανατολικά και νότια, με ένταση 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών της ελιάς από τα σκωληκόμορφα ακάρεαΗ προσβολή από ακάρεα κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών και της άνθησης προκαλεί μείωση των ανθοφόρων οφθαλμών και οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών. 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται καταπολέμηση των ακάρεων όταν η νεαρά βλάστηση έχει μήκος 6-8 εκατοστά στα κλειστά άνθη έως και το κρόκκιασμα και επανάληψη μετά την πτώση των πετάλων. Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα -εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια θερινά λάδια.  Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: