X

Ο καιρός για τους αγρότες

Επιμένουν οι τοπικές βροχές και οι μπόρες, όμως σιγά-σιγά… μετακομίζουν. Οι οδηγίες των ειδικών προς τους καλλιεργητές.

Ant1news

 

Το άστατο φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού, θα συνεχιστεί λίγο-πολύ έως περίπου το τέλος της εβδομάδας, με τις βροχές και τις μπόρες όμως, να μετακομίζουν όλο και βορειότερα, αφήνοντας χώρο στον ήλιο να φέρει την άνοιξη στις νοτιότερες περιοχές.  

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και βόρεια, ισχυρότερες όμως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία με εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα, θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν, με τοπικές βροχές κυρίως, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 22 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 8 έως 23 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, που ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και νότια, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, που σταδιακά νοτιότερα θα γυρίσουν σε δυτικούς, με την ίδια ένταση.

Ο καιρός για τους αγρότες

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, η ύπαρξη της Μύγα της Ασίας έχει την ικανότητα να εναποθέτει αυγά και να αναπτύσσεται σε υγιείς καρπούς κερασιάς λόγω του πριονωτού ωοθέτη που διαθέτει.

  • Το έντομο έχει προκαλέσει στο παρελθόν σημαντικές προσβολές σε καρπούς κερασιάς. Η έγκαιρη διαπίστωση της προσβολής είναι απαραίτητη για την επιτυχή καταπολέμηση του εντόμου.
  • Συστήνεται άμεση επέμβαση όπου διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με τη ραγολέτιδα.

Το θηλυκό έντομο ωοτοκεί και σε πεσμένους καρπούς, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση ή το θάψιμό τους. Μετασυλλεκτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του εντόμου από προσβεβλημένους καρπούς. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: