X

Ο καιρός για τους αγρότες

Αλλάζει άρδην το σκηνικό από το Σάββατο, με την πρώτη «θερμή εισβολή». Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ant1news

Μετά τις φθινοπωρινές βροχές και μπόρες της εβδομάδας, από το Σάββατο έρχεται η πρώτη «θερμή εισβολή» για φέτος, η οποία θα ανεβάσει τον υδράργυρο για πρώτη φορά στους 30 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες που ευνοούν όλους τους εχθρούς των καλλιεργειών.

Το Σάββατο αναμένονται πρωινές ομίχλες, κυρίως στα δυτικά και γενικά αίθριος ουρανός, με αραιές νεφώσεις, πυκνότερες το μεσημέρι στα δυτικά και τα βόρεια, με πιθανότητα για κάποιες μπόρες στα βουνά της Ροδόπης. Η θερμοκρασία θα καταγράψει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ. Νοτιάδες θα φυσούν από το απόγευμα στα Δυτικά, με ένταση 3 με 4 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, έχει παρατηρηθεί έναρξη της σκωρίασης έχει παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με ρεβίθια στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους Νομούς.

Τα συμπτώματα της σκωρίασης εμφανίζονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, καθώς σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο.

Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της σκωρίασης είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: