X

Ο καιρός για τους αγρότες

Η ζέστη ήρθε, αλλά μαζί και η σκόνη από την Αφρική. Η πρόβλεψη του Τάσου Αρνιακού για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Η πρώτη φετινή ζέστη, είναι παρούσα μετά μια παρατεταμένη φθινοπωρινή εικόνα του καιρού στην καρδιά της άνοιξης, που θα ανεβάσει τον υδράργυρο, στους 30 και λίγο παραπάνω, τοπικά βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο Κυριακή, περιμένουμε πρωινές ομίχλες στα ανατολικά και τις νυχτερινές ώρες στα δυτικά. Στη συνέχεια της ημέρας αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν.

Η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 28 και νοτιότερα από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί ανέμους 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, ενώ ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.     

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης  διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ανάρσιας ροδακινιάς.

Στις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 8-10 Μαΐου.

Με βάση τις θερμοκρασίες τις εποχής, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 14-21 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 19-26 Μαΐου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει να ελεγχθεί πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, ποια δραστική ουσία χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τη χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

Ενδέχεται να μην απαιτείται καμία επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό