X

Ο καιρός για τους αγρότες

Και να η πρώτη αίσθηση του καλοκαιριού για φέτος, με αρκετή ζέστη και υγρασία, διανθισμένη με αφρικάνικη θολούρα, μας προσφέρει ο Μάιος αυτές τις μέρες σαν καιρικό μενού, γνωστό και σαν ... συννεφόκαμα.

Ant1news

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες και αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα βορειοδυτικά με πιθανότητα για τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 29 και νοτιότερα από  16  έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Νοτίους, νοτιοανατολικούς ανέμους 4 με 5, αναμένουμε και στο Αιγαίο ή έντασή τους θα φτάσει 6 μποφόρ που το απόγευμα στο Ιόνιο θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. 

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου  διαπιστώνεται η ύπαρξη Περονόσπορου σε αμπελώνες.

Η καλοκαιρία που επικράτησε (απουσία βροχών) δεν βοήθησε την επέκταση του μύκητα, αλλά οι δροσιές της εποχής συντηρούν τα μολύσματα κοντά στις αρχικές θέσεις εμφάνισης.

Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει μεταξύ περιοχών και τοποθεσιών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο έντονα στις πρωιμότερες περιοχές και λιγότερα προς τις πιο όψιμες περιοχές.

Στην Πρώιμη - Μεσοπρώιμη ζώνη:

1. Σε αμπέλια με συμπτώματα να γίνεται καταπολέμηση.

2. Πιθανές βροχές θα πρέπει να βρουν όλα τα αμπέλια καλυμμένα.

Επισημαίνεται ότι τα στάδια μούρου – άνθησης καρπόδεσης είναι ευαίσθητα. Ο μύκητας την περίοδο αυτή μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν τα σταφύλια.

Στην Όψιμη ζώνη:

1. Θα πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά τα αμπέλια κυρίως στο εσωτερικό της βλάστησης (φύλλα, σταφύλια) για να διαπιστώνονται τυχόν συμπτώματα.

2. Σε αμπέλια που εμφανίζονται συμπτώματα το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται άμεσα ψεκασμός.

3. Πιθανές βροχές θα πρέπει να βρουν τα αμπέλια προστατευμένα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό