X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συννεφιά και μπόρες θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές, κρατώντας σε… απόσταση το καλοκαίρι. Οδηγίες απο ειδικούς.

Ant1news

Η συννεφιά, η σχετική θολούρα, οι βροχές και οι μπόρες και η υποχώρηση του υδραργύρου, αμφισβητούν την εύκολη επικράτηση του καλοκαιριού.

Την Τετάρτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα κεντρικά και νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 28 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, που στα βορειοανατολικά θα γυρίσουν σε νοτιάδες, με την ίδια ένταση, ευνοώντας την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.    

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

  

 Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εξάπλωση του Ωιδίου σε αμπελώνες και η καλλιέργεια βρίσκεται σε βλαστικό στάδιο ευαίσθητο προσβολής.  Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τη συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας από τον μύκητα, με έμφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.  Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως της τρυφερής βλάστησης και των ανθοταξιών.

Σε κάθε περίπτωση, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, προκειμένου να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.  Η καταπολέμηση του ωδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του Περονοσπόρου. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: