X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με «φυσιολογικές συνθήκες» θα ρίξει αυλαία ο Ιούλιος. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Με καλοκαιρία, επικίνδυνο μαϊστράλι και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα ρίξει αυλαία ο Ιούλιο, ο οποίος έχει ταλαιπωρήσει τις καλλιέργειες με τα σκαμπανεβάσματα του υδραργύρου.

Την Τρίτη, στα Κεντρικά και βόρεια ανατολικά αναμένονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα στις ορεινότερες περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 16 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, από τα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού της υπηρεσίας και την παρακολούθηση των φερορμονικών παγίδων, διαπιστώνεται έχει ξεκινήσει η πτήση της δεύτερης γενιάς της καρπόκαψας. Στους παραγωγούς συστήνεται να ελέγχουν το επίπεδο προσβολής από την προηγούμενη γενιά. Ο έλεγχος αφορά την εξέταση 1000 καρπών από το μέσο της κόμης (20 καρύδια από 50 δένδρα). Να ελέγχονται και τα πεσμένα καρύδια για να διαπιστωθεί αν η πτώση οφείλεται στην καρπόκαψα. Μόνο η πτώση καρυδιών που έχουν αποχωρήματα στην κορυφή απέναντι από τον ποδίσκο μπορεί να αποδίδεται σε προσβολή από τον εχθρό.

Αν οι προσβεβλημένοι καρποί ξεπερνούν το 1% αυτή την εποχή πρέπει να περιμένουμε πάνω από 5% στην συγκομιδή. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται απαραίτητη επέμβαση με εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: