X

Ο καιρός για τους αγρότες

Με «αγριεμένους» βοριάδες θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο. Συμβουλές από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ant1news

Το όψιμο θυελλώδες μελτέμι, θα κυριαρχήσει το Σαββατοκύριακο στην ξηρά, αλλά κυρίως στη θάλασσα. Γι' αυτό άλλωστε και λένε  "του Σταυρού, σταύρωνε και δένε"…

Το Σάββατο, του Σταυρού, αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη την χώρα, με τοπικές νεφώσεις μόνο στην βόρεια Κρήτη, με λίγες τοπικές ασθενείς βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 4η πτήση της καρπόκαψας μηλιάς το χρονικό διάστημα 7-9 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 12-14 Σεπτεμβρίου και οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 18-20 Σεπτεμβρίου. Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει ως ενδεικτικό χρόνο επέμβασης, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων: 

  • 15-17 Σεπτεμβρίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών 
  • 20-22 Σεπτεμβρίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες

Προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή. Θα πρέπει να ελεγχθεί πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, η δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και η χρονική κάλυψη που δίνει αυτή. Σε κάθε περίπτωση για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: