X

Ο καιρός για τους αγρότες

Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες σε πολλές περιοχές, που συνοδεύονται από νοτιάδες και σκόνη από την Αφρική. Συμβουλές για τους αγρότες.

Ant1news

Η… παρέλαση από ήπιες φθινοπωρινές κακοκαιρίες, με ομίχλες, υγρασίες, βροχές και μπόρες, θα συνεχιστεί και τις υπόλοιπες ημέρες, με καλές θερμοκρασίες και… κυρίαρχους τους "σκονισμένους" νοτιάδες. 

Πιο αναλυτικά για αύριο Τετάρτη, ενώ στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους  ισχυρές κυρίως στα δυτικά  με εξασθένηση από το απόγευμα, στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 21 και νοτιότερα από 16  έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες 4 με 6, στο Ιόνιο το πρωί έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, που όμως ευνοούν την μεταφορά σκόνης. 

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές:

 

Οδηγίες για αγρότες 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ, τη ΔΑΟΚ Σερρών και το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογεννετικών Πόρων Θεσσαλονίκης, σε αυτό το βλαστικό στάδιο της φυλλόπτωσης ευνοείται η προσβολή των δέντρων της αμυγδαλιάς από διάφορες μυκητολογικές ασθένειες. Μια από αυτές είναι η Μονίλια, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οποίας είναι τα έλκη. Όταν ο καιρός είναι βροχερός εκκρίνεται κόμμι από τους νεκρούς φυτικούς ιστούς.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων κατά τα οποία τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού αφαιρούνται και καταστρέφονται με καύση.
Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά τη χημική καταπολέμηση με την εφαρμογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά την πτώση των φύλλων και στα στάδια της λευκής κορυφής και της πλήρους άνθησης.

Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες ίσως απαιτηθεί επανάληψη κατά το τέλος της άνθησης και την έναρξη της καρπόδεσης.
Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνεται με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό: