X

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά το πέρασμα και της σημερινής έντονης, αλλά σύντομης κακοκαιρίας, από αύριο ο καιρός καλμάρει με περισσότερες λιακάδες, ομίχλες, άνοδο του υδραργύρου και υγρασία.

Ant1news

Για αύριο  Κυριακή, περιμένουμε τοπικές βροχές και το πρωί στα νοτιοανατολικά, σποραδικές καταιγίδες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και οι βροχές θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.     

Η θερμοκρασία σε άνοδο θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 18 και νοτιότερα από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Βοριάδες 5 με 6, θα πνέουν τοπικά στα πελάγη έως 7 μποφόρ με εξασθένηση και μόνο στα νοτιοανατολικά, νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.  

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

  

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να εφαρμόζεται τον χειμώνα ταυτόχρονα με την συγκομιδή όταν η καρποφορία είναι σημαντική ή μετά την συγκομιδή και πάντοτε πριν από την άνθηση. Σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά εισέρχονται στη βλαστική περίοδο (νωρίς την άνοιξη).

Συστήνεται το άνοιγμα του κέντρου της κόμης με την αφαίρεση των λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών με ταυτόχρονο αραίωμα βλαστών στους βραχίονες ή υποβραχίονες  του δένδρου. Σε μεγάλης ηλικίας δένδρα ή σε εγκαταλελειμμένους ελαιώνες που πρόκειται να μπουν ξανά στην παραγωγή συνιστάται το κλάδεμα ανανέωσης που περιλαμβάνει συνήθως μεγάλες τομές στα σημεία διακλάδωσης των κύριων βραχιόνων (σταυρώματα).

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό: