X

Βάτραχοι-χορευτές απόγονοι... δεινοσαύρων!

Επιστημονική ομάδα από το Νέο Δελχί, μετά από δεκαετή έρευνα, στα δάση της Δυτικής Ινδίας ανακάλυψε 14 είδη νέων βατράχων.

Ant1news

Τα 14 νέα είδη βατραχιών  που ανακαλύφθηκαν, είναι μικροσκοπικά, έχουν μέγεθος μόλις 13-35mm και εντοπίστηκαν στην έκταση της οροσειράς που εκτείνεται από το βορρά προς το νότο της Ινδίας, σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, οι οποίοι εξειδικεύονται στα βατράχια, προσδιορίστηκαν με βάση την ανάλυση του DNA τους και μετά από προσεκτική μελέτη των φυσικών τους χαρακτηριστικών.

Οι νέοι βάτραχοι, που χορεύουν ανήκουν σε αρχαίο γένος….δεινοσαύρων, το οποίο ονομάζεται Micrixalus.  

 «Τα νέα αμφίβια είναι δεν είναι μεγαλύτερα από μια μέλισσα και το τέλειο καμουφλάζ τους τα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν» εξηγεί ο Μπιζού.

Ο χορός με τα πίσω πόδια έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη βατράχων και σχετίζεται με το ερωτικό κάλεσμα των αρσενικών στα θηλυκά, για το λόγο ότι ο ήχος – που αποτελεί το πρωτότυπο ερωτικό κάλεσμα- καλύπτεται από το νερό. Από πλευράς θηλυκών ο χορός σχετίζεται με τη γέννα «σε ορισμένα είδη το θηλυκό γεννάει σε μία κοιλότητα της άμμου που σκάβει με τα πίσω πόδια της και στη συνέχεια τα καλύπτει για να μην παρασυρθούν από το νερό», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Παρά την ανακάλυψη νέων ειδών βατραχιών, οι αποψιλώσεις των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τις ανησυχίες  της επιστημονικής κοινότητας για τη μείωση βατραχιών που παρατηρείται σε «μία περιοχή που υπήρχε αφθονία».

Ίσως για κάποια από αυτά τα αμφίβια αυτός να είναι ένας από τους τελευταίους χορούς τους…