X

Τρισδιάστατος εκτυπωτής

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος παρουσίασε τον πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωτή για μέταλλα και κράματα.

Ant1news



H νέα τεχνολογία 3D εκτύπωσης που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη μέταλλα, την οποία παρουσίασε η ESA στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, αναπτύσσεται με απώτερο στόχο την εκτύπωση ολόκληρων δορυφόρων. Κάτι που θα σημαίνει πως τα διαστημικά οχήματα που θα προκύψουν θα έχουν 50% μικρότερο κόστος.

Οι 3D εκτυπωτές σήμερα βασίζονται σε πλαστικά υλικά και μπορούν επομένως να κατασκευάσουν μόνο πλαστικά αντικείμενα. Μέσω του AMAZE, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία θέλει να εξελίξει την τεχνολογία, ώστε να μπορούν να εκτυπωθούν αντικείμενα από μέταλλα.

Πριν από την εκτύπωση ολόκληρων δορυφόρων, η ESA στοχεύει στην κατασκευή εξαρτημάτων για διαστημόπλοια, αεροπλάνα, πυρηνικούς αντιδραστήρες, ακόμη και αυτοκίνητα. Χρησιμοποιώντας διαδοχικές στρώσεις από μέταλλο, ο 3D εκτυπωτής θα εξασφαλίζει πως αυτά τα εξαρτήματα θα είναι ελαφρύτερα και με μεγαλύτερη μηχανή αντοχή, καθώς θα αποτελούνται από ένα μόνο κομμάτι και δεν θα έχουν ενώσεις ή συγκολλήσεις.

Ο Νικόλας Βαφειάδης σχολιάζει στο blog του αυτό και άλλα τεχνολογικά άλματα.


Η αμερικανική ΝΑΣΑ ανακοίνωσε, ήδη, ότι θα στείλει τρισδιάστατο εκτυπωτή στο Διάστημα το 2014, για κατασκευή, από τους αστροναύτες, εργαλείων και ανταλλακτικών, η μεταφορά των οποίων θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή.