X

Βίντεο από την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη του 2014

Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη του 2014, και μία από τις πιο έντονες του τρέχοντος ηλιακούς κύκλου, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης.

Ant1news

Μία εντυπωσιακή ηλιακή έκλαμψη, τη μεγαλύτερη του 2014, κατέγραψαν οι ερευνητές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).  

Οι ηλιακές εκλάμψεις εκτοξεύουν γιγάντιους πίδακες μάγματος που ονομάζονται μαζικές εκρήξεις στην Κορώνα του Ήλιου. Η ακτινοβολία που απελευθερώθηκε «ταξιδεύει» στο Διάστημα με ταχύτητα 7 εκατομμυρίων χλμ./ώρα αλλά ευτυχώς δεν αναμένεται να φτάσει στον πλανήτη μας.

Λόγω της θέσης της, στο νοτιοανατολικό άκρο του Ήλιου, η ηλιακή έκλαμψη, κλάσης Χ4.9, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία των δορυφόρων ή ραδιοσυχνοτήτων.

Αν η ηλιακή έκλαμψη κατευθυνόταν στη Γη θα είχε προκαλέσει σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα, ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν τα φορτισμένα σωματίδια προσκρούουν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι παρότι κανονικά η ηλιακή δραστηριότητα θα έπρεπε να είχε αρχίσει να μειώνεται σταδιακά μετά από το ηλιακό μέγιστο του 2013, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Η ερευνητές της NASA έδωσαν στη δημοσιότητα μία εντυπωσιακή φωτογραφία στην οποία η ηλιακή έκλαμψη εμφανίζεται σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.