X

Δορυφόροι για την πρόληψη φυσικών καταστροφών

«Φόβισε» τους επιστήμονες το ξέσπασμα της Φύσης, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και επιχειρούν να προλάβουν τα χειρότερα.

Ant1news


Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γή 6 δορυφόρους για την πρόληψη φυσικών καταστροφών ή ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ο πρώτος δορυφόρος, ο Sentinel 1, του προγράμματος «Κοπέρνικος» θα εκτοξευθεί στις 3 Απριλίου.απο την Ευρωπαϊκή διαστημική βάση στη γαλλική Γουινέα. Θα παρέχει πληροφορίες σε, σχεδόν πραγματικό χρόνο, με, μόλις, μία ώρα καθυστέρηση.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος  ελπίζουν ότι με την πλήρη ανάπτυξη της συστοιχίας των δορυφόρων, σε περίπου δύο χρόνια, θα γίνονται αποδέκτες πληροφοριών για δασικές πυρκαγιές, ηφαιστειακές εκρήξεις, σεισμούς, διαρροές πετρελαίου και πετρελαιοκηλίδες, το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας καθώς και για μία μεγάλη ποικιλία κλιματικών παραμέτρων.

Το πρόγραμμα «Κοπέρνικος», που θα κοστίσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρω, θα προσφέρει και εμπορικές υπηρεσίες, όπως να παρέχει δεδομένα σε αγρότες για την υγρασία του εδάφους ή για «εισβολή» παρασίτων και να κατευθύνει τις εταιρείες πετρελαίου στην εξόρυξη του «μαύρου χρυσού», αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες στην αξιολόγηση κινδύνων.