X

Οι φλέβες του χεριού γίνονται «ηλεκτρονικό πορτοφόλι»

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω ανθρώπινου χεριού. Η αρχή έγινε στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην πανεπιστημιούπολη του Λόυντ, όπου 15 καταστήματα έχουν εγκαταστήσει τα απαραίτητα τερματικά.

Ant1news

Οι πρώτοι κάτοχοι των «ηλεκτρονικών πορτοφολιών», δηλαδή των χεριών τους, ανέρχονται σε 1.600 και είναι όλοι εθελοντές.

Ο τρόπος είναι απλός- έως και τρομακτικός. Η μοναδικότητα των φλεβών του ανθρώπινου χεριού αποτελεί τον οδηγό της συναλλαγής, εξασφαλίζοντας επιπλέον και την ασφάλεια της συναλλαγής.

Οι ερευνητές της ίδιας πανεπιστημιούπολης, όπου και εφαρμόζεται η συναλλαγή, την ανέπτυξαν με στόχο η ίδια η εφαρμογή να ταυτοποιεί τα στοιχεία του κάθε εθελοντή.

Ο τρόπος της συναλλαγής είναι απλός. Ο χρήστης βάζει το χέρι του πάνω από το ειδικό τερματικό, που διαθέτει κάθε κατάστημα, η συσκευή αναγνωρίζει τη μοναδική ταυτότητά του και εκείνος στη συνέχεια πληκτρολογεί το ΡΙΝ του, ώστε να επικυρωθεί η συναλλαγή.

Η εγγραφή στην υπηρεσία είναι εξίσου απλή. Ουσιαστικά ο χρήστης – εθελοντής κάνει ψηφιακή καταχώριση του σχήματος του χεριού του στον τραπεζικό λογαριασμό του.

Η απλότητα της διαδικασίας είναι που έπεισε και τους καταστηματάρχες να δεχτούν να τοποθετήσουν τα τερματικά στα καταστήματά τους, καθώς και τις τράπεζες να συμμετέχουν στη δοκιμή.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου έχουν δημιουργήσει μία start- up εταιρεία, την Quixter, για την εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η συνδιαλλαγή εγγυάται την ταχύτητα και την ασφάλεια που χρειάζεται κάποιος για να κάνει τις καθημερινές συναλλαγές του. Οι ίδιοι εμφανίζονται σίγουροι ότι η δοκιμαστική περίοδος της εφαρμογής θα είναι επιτυχής και θα ανοίξει το δρόμο για την επέκτασή της στην αγορά.


Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η τεχνολογία αυτή σε εμπορικές συνδιαλλαγές. Μέχρι τώρα το βιομετρικό δεδομένο έχει χρησιμοποιηθεί σε υπολογιστές και σαρωτές, για να ξεκλειδώνονται οι συσκευές μόνο από τους νόμιμους χρήστες τους.