X

Η καρέκλα που… «φοριέται»

Chairless Chair, η καρέκλα που επιτρέπει στο χρήστης της να κάθεται οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Ant1news


Η Chairless Chair φοριέται στα πόδια σαν εξωσκελετός. Με το πάτημα ενός κουμπιού η συσκευή αναπτύσσεται ανάλογα και «κλειδώνει» σαν μια καρέκλα που εμφανίζεται από το πουθενά.  Όταν δεν είναι ενεργοποιημένη ο χρήστης μπορεί να περπατά κανονικά ή ακόμα και να τρέχει.

Η συσκευή, βάρους δύο κιλών, αγγίζει το έδαφος μόνο όταν βρίσκεται σε στατική θέση. Μια ζώνη ασφαλείας την «ασφαλίζει» τους γοφούς και παράλληλα «κλειδώνει» γύρω από τους μηρούς. Ένα ειδικό σύστημα αναλαμβάνει την στήριξη του βάρους του σώματος, το οποίο «κατευθύνεται» προς τις φτέρνες- τακούνια των παπουτσιών. Ο χρήστης απλά επιλέγει που θα καθίσει και στη συνέχεια ενεργοποιεί τη συσκευή, η οποία τροφοδοτείται από μπαταρία των 6V και έχει διάρκεια 24 ωρών.









Κατά τον 29χρονο Κιθ Γκουνούρα, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της εταιρείας, που κατασκευάζει την Chairless Chair, η ιδέα προέκυψε όταν ήταν 17 χρονών και δούλευε σε ένα βρετανικό εργοστάσιο συσκευασίας.

«H ορθοστασία επί ώρες δημιουργεί πολλά προβλήματα στα κάτω άκρα, αλλά οι περισσότεροι εργάτες κάνουν έχουν λίγες ευκαιρίες για διάλειμμα και σπάνια παρέχονται καρέκλες, καθώς πιάνουν πολύ χώρο. Οπότε σκέφτηκα ότι η καλύτερη ιδέα ήταν να προσδέσω μια διακριτική καρέκλα πάνω μου».