X

“Geminoid F”: το πιο …σέξι ρομπότ στον κόσμο

Έκλεψε τις εντυπώσεις στην Παγκόσμια Ρομποτική Έκθεση, στην Κίνα. Δείτε όλα τα πρωτοποριακά ρομπότ που παρουσιάστηκαν, αλλά και τις ανησυχίες των ειδικών.

Ant1news

Μια «γυναίκα» …τελείως αλλιώτικη από τις άλλες, έκλεψε όλα τα …βλέμματα και τις εντυπώσεις, στην Παγκόσμια Ρομποτική Έκθεση του Πεκίνου.

Πρόκειται για την “Geminoid F”, ένα ανθρωπόμορφο, θηλυκό ρομπότ, δημιούργημα του Χιρόσι Ισιγκούρο του Πανεπιστημίου της Οζάκα.

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες της Έκθεσης που όχι μόνο συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί της, αλλά δήλωσαν και ότι την βρίσκουν «το πιο σέξι ρομπότ στον κόσμο».

Η «Geminoid F», παρότι δεν μπορεί να περπατήσει και μεταφέρεται καθισμένη σε καροτσάκι, έχει …λαμπρό μέλλον, λένε οι ειδικοί.

Είναι το πρώτο ανθρωπόμορφο ρομπότ που έχει παίξει σε ιαπωνική κινηματογραφική ταινία, με τον σκηνοθέτη του φιλμ «Σαγιονάρα» Κότζι Φουκάντα, να λέει ότι την θεωρεί κανονική ηθοποιό, γι΄ αυτό και την περιέλαβε με τα άλλα ονόματα του «καστ» στους τίτλους της ταινίας.

Μάγεψαν οι «σερβιτόρες» και τα «στρατιωτικά» ρομπότ Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν και τα ρομπότ του τομέα υπηρεσιών. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ένα ρομπότ που μοιάζει με γυναίκα και μαγειρεύει, καθώς επίσης και ρομπότ-«σερβιτόρες», που ήδη …δουλεύουν σε αρκετά κινεζικά εστιατόρια.

 

Μεταξύ των εκθεμάτων, πολλά ρομπότ «στρατιωτικά» και «βιομηχανικά». Μεταξύ αυτών αυτόνομα ρομπότ-δολοφόνοι, που μοιάζουν με παιχνίδι αλλά μεταφέρουν εκτοξευτές χειροβομβίδων και πολυβόλα, ρομπότ που ανιχνεύει χημικά αέρια στο περιβάλλον και ρομπότ-πυροτεχνουργός. Μάλιστα, αν χρειαστεί, αυτά τα τρία είδη ρομπότ μπορούν να συντονιστούν και να λειτουργήσουν ως «ομάδα».

Στην Έκθεση παίρνουν μέρος πάνω από 120 εταιρείες, 100 ειδικοί και 12 διεθνείς οργανισμοί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά για βιομηχανικά ρομπότ στον κόσμο, αν και η Ιαπωνία παραμένει η χώρα με τα περισσότερα ρομπότ γενικά.

Οι ανησυχίες των ειδικών

Παρά τα οφέλη που προσφέρουν τα ρομπότ, αρκετοί ειδικοί ανησυχούν διότι εκτός από τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, ταυτόχρονα καταστρέφει πολλές άλλες. Αυτό τους κάνει να εκτιμούν ότι στο μέλλον η ζυγαριά θα γείρει προς την αύξηση της ανεργίας.

Αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη απειλή για την απώλεια της δουλειάς τους από ένα ρομπότ, είναι οι βιομηχανικοί εργάτες και οι υπάλληλοι σε καταστήματα και γραφεία, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη εξειδίκευση.