X

Κανόνας οι καύσωνες τις επόμενες δεκαετίες

Φαίνεται πως για εκατομμύρια ανθρώπους χάνεται η ευκαιρία για δροσιά. Τα θερμότερα καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ τη δεκαετία του 2060.

Ant1news

 

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας αφού αν η ανθρωπότητα δεν επιτύχει στο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν κανόνας και όχι η εξαίρεση. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 2060 θα είναι θερμότερα και από τους καύσωνες που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο οποιοδήποτε καλοκαίρι της περιόδου 2061-2080 να είναι 80% πιο θερμό από το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες αν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η πιθανότητα αυτή μπορεί να μειωθεί στο 41% ως παγκόσμιος μέσος όρος. Παρότι η εκτίμηση των επιστημόνων αυτή αφορά σε όλες τις χερσαίες περιοχές του πλανήτη με εξαίρεση την Ανταρκτική η οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Επιστήμης των ΗΠΑ και της Ελβετίας και θα δημοσιευτεί σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης της Climatic Change που θα είναι αφιερωμένο στην ποσοτικοποίηση του οφέλους από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το διάστημα 1920-2014. Επιπλέον, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το ίδιο διάστημα προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τις μέγιστες φυσικές διακυμάνσεις.

Το θετικό είναι ότι η μείωση των εκπομπών μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα συνεχόμενων καλοκαιριών με ακραίους καύσωνες, τουλάχιστον για μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Πάντως, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για πολλές περιοχές όπως το μεγαλύτερο μέρος των τροπικών και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, η πιθανότητα να γίνουν ο κανόνας τα ακραία καλοκαίρια θα υπερβαίνει το 90% ακόμα κι αν οι εκπομπές μειωθούν.