X

Μπορούν οι selfies να προκαλέσουν ρυτίδες;

Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία των επιστημόνων. Τι είναι αυτό που επηρεάζει την επιδερμίδα μας και προκαλεί πρόωρη γήρανση. Ποια άλλη καθημερινή μας ασχολία είναι "ύποπτη" για πρόωρη γήρανση.

Ant1news

Μία νέα μελέτη προσθέτει μία από τις καθημερινές μας συνήθειες στη λίστα με τους «ύποπτους» για πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.

Σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα το μπλε φως του υπολογιστή αλλά και τα smartphones προκαλούν ρυτίδες αφού υπάρχει φως που μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα από την UV ακτινοβολία και να βλάψει την επιδερμίδα ακόμα περισσότερο. Το φως αυτό ονομάζεται  ορατό φως υψηλής ενέργειας.

Συνεπώς όταν βγάζουμε selfies είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό το φως και ο κίνδυνος για να εμφανίσουμε ρυτίδες αυξάνεται.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα αυτή η υπερέκθεση στο φως HEV, επισημαίνουν οι επιστήμονες, επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης των κυττάρων και ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσχρωμιών .  Μάλιστα το μπλε αυτό φως επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μικροφλεγμονές επιφέροντας μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων με αυτές που προκαλεί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ήδη, ερευνητές των εργαστηρίων της εστιάζουν τις μελέτες τους σε γνωστά συστατικά τα οποία μπορούν ενδεχομένως να προστατεύσουν την επιδερμίδα και από το μπλε φως -το οποίο κατατάσσουν στους παράγοντες φλεγμονής, όπως και τις ακτίνες UVA, UVB και IR. Από την άλλη, νέας γενιάς ενεργά φωτοπροστατευτικά συστατικά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολύ σύντομα θα τα δούμε να εμπλουτίζουν τις φόρμουλες των νέων προϊόντων anti-HEV.