X

Έρχεται ζεστός και υγρός χειμώνας

Μια αλλαγή στην εξέλιξη φαινόμενου στη στρατόσφαιρα, το οποίο καθορίζει το κλίμα στη Βόρεια Ευρώπη, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Ant1news

Ανησυχία ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με έναν ζεστό και υγρό χειμώνα φέτος εκφράζει η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας μιας διαταραχής που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες σε ένα από τα πιο προβλέψιμα ατμοσφαιρικά φαινόμενα της Γης και είναι γνωστό ως «Σχεδόν Διετής Ταλάντωση». 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει στη στρατόσφαιρα πάνω από τη ζώνη του Ισημερινού και αποτελεί έναν από τους παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα που επικρατεί για ένα μεγάλο διάστημα στη Βόρεια Ευρώπη.

Το φαινόμενο είναι μια εναλλαγή μεταξύ ανέμων με διεύθυνση από τα ανατολικά με ανέμους με διεύθυνση από τα δυτικά. Οι επιστήμονες στα τέλη του 2015 παρατήρησαν μια αλλαγή στη μετάβαση από την περίοδο των δυτικών ανέμων στην περίοδο των ανατολικών ανέμων, αναφέρει το Έθνος.

Η αλλαγή αυτή επηρέασε σημαντικά τη δυνατότητα έγκυρων προβλέψεων του καιρού στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ανταμ Σκάιφ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μακροπρόθεσμων Προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Εξετερ: «Αυτή η αναπάντεχη διαταραχή του κλιματικού συστήματος αλλάζει για πάντα τον κύκλο της ''Σχεδόν Διετούς Ταλάντωσης''. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό, γιατί είναι ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό τον χειμώνα που έρχεται».