X

Μία χρονιά ακραίων φαινομένων κατέγραψε ο “Κοπέρνικος”

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έξαρση των πυρκαγιών και αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής.

Ant1news

Στις 4 Νοεμβρίου, τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, αλλά παρά το ιστορικό αυτό επίτευγμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας απέχει πολύ από τους προσδοκώμενους στόχους.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου (C3S) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας (CAMS), στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοπέρνικος” της Ε.Ε., κατέγραψαν σημαντικά στοιχεία για το κλίμα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και ανέλυσαν τον αντίκτυπό τους.

Οι θερμότεροι μήνες

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα μετά τον Αύγουστο του 2015. Κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 σε 0,8ºC πάνω από τον μέσο όρο στο διάστημα 1981-2010.

Η μέση θερμοκρασία στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ήταν 0,2ºC πάνω από την αντίστοιχη πέρυσι, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι το 2016 θα ξεπεράσει το 2015 ως το θερμότερο έτος της βιομηχανικής εποχής. Σε τοπικό επίπεδο, η μέση θερμοκρασία στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφθασε έως και 5°C πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με το διάστημα 1981-2010 στη βορειοδυτική Ρωσία.

 

Έξαρση των πυρκαγιών

Σημαντική έξαρση των πυρκαγιών κατέγραψε η Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Κοπέρνικου (CAMS), συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών στο Fort McMurray του Καναδά (Μάιος) και τη Σιβηρία (Ιούνιος-Ιούλιος).

Οι αυξημένες θερμοκρασίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το φαινόμενο.

Αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η αύξηση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα έχει επιταχυνθεί από τη συμφωνία του Παρισιού πέρυσι, υπερβαίνοντας και πάλι το επίπεδο των 400 ppm σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα ήταν η πρώτη χρονιά φέτος που τα επίπεδα CO2 δεν έπεσαν κάτω από το συγκεκριμένο όριο κατά τη διάρκεια των μηνών Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

  

Το πρόγραμμα Koπέρνικος είναι ένα επιστημονικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από ένα σύνθετο σύστημα δορυφόρων, αλλά και επίγειων μέσων, που καλύπτουν έξι θεματικές περιοχές: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλιματική αλλαγή, διαχείριση κινδύνου και ασφάλεια.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί δεδομένα από χιλιάδες όργανα μέτρησης στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα, καθώς και από ένα δίκτυο δορυφόρων που συνολικά παρέχουν εκατομμύρια περιβαλλοντικές μετρήσεις κάθε μέρα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητά μας.

Οι παρατηρήσεις του προγράμματος έχουν ευρεία εφαρμογή, μεταξύ άλλων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στον τοπικό προγραμματισμό, στη γεωργία, στη δασολογία, στην αλιεία, στην υγεία, στις μεταφορές, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον τουρισμό, στην πολιτική προστασία.