X

Η NASA ζητά τη βοήθεια των πολιτών για να βρει τον Πλανήτη 9

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ψάξουν για κινούμενες κουκκίδες φωτός μέσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων που είχε συλλέξει ο δορυφόρος της NASA!

Ant1news

Η NASA ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα «αστρονομίας των πολιτών» με την ονομασία «Κόσμοι της Πίσω Αυλής: Βρείτε τον Πλανήτη 9», που θα διαθέτει και το σχετικό διαδικτυακό τόπο (Backyard Worlds: Find Planet 9).

Στόχος είναι η αναζήτηση διαστημικών σωμάτων πέρα από τον Ποσειδώνα, στην παγωμένη Ζώνη Κάιπερ και ακόμη παραπέρα στο Νέφος Όορτ, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Η περιοχή ανάμεσα στον Ποσειδώνα και στον κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, που εκτείνεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός, παραμένει ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένοι αστρονόμοι θεωρούν πιθανό ότι κάπου εκεί κρύβεται ένας άγνωστος έως τώρα πλανήτης (ο Πλανήτης 9 ή Πλανήτης Χ).

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ψάξουν, με τον υπολογιστή τους, για κινούμενες κουκκίδες φωτός μέσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων που είχε συλλέξει ο υπέρυθρος δορυφόρος WISE της NASA κατά τη διετία 2010-11.