X

Η ανακάλυψη ανθρώπινων απολιθωμάτων που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα (βίντεο)

Ανθρώπινα απολιθώματα που βρέθηκαν σε σπηλιά ανατρέπουν όσα ήταν μέχρι τώρα διαπιστωμένα από τις επιστημονικές έρευνες.

Ant1news

Μέρος της γνάθου με επτά δόντια εντοπίστηκαν σε σπηλιά του Ισραήλ, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι βρέθηκαν μπροστά στο παλαιότερο δείγμα Χόμο Σάπιενς, εκτός Αφρικής.

Το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος μετανάστευσε εκτός της αφρικανικής ηπείρου πολύ νωρίτερα από όσο θεωρούνταν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η ηλικία των ανθρώπινων απολιθωμάτων χρονολογείται στα 177.000 με 194.000 χρόνια.

Τα οστά ανήκουν σε νέο ενήλικα, το φύλο του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί και βρέθηκαν σε σπηλιά του βουνού Καρμέλ (Carmel), περίπου 12χλμ νότια της Χαϊφά.

Στην σπηλιά, που έχει καταρρεύσει, φαίνεται πως κατοικούσαν άνθρωποι, καθώς υπήρχαν λεπίδες και πέτρινα εργαλεία, ιδιαιτέρως προσεγμένα για την εποχή, χώρος που χρησίμευε ως εστία φωτιάς και καμένα κόκαλα ζώων.

Ο Χόμο Σάπινες εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική και τα αρχαιότερα ευρήματα, μέχρι τώρα, είναι περίπου 300.000 ευρώ. Σημείο «κλειδί» για το πότε το πρώτο ανθρώπινο είδος ξεκίνησε από την Αφρική για να κατοικήσει σε διάφορες γωνιές του κόσμου.

Τα αρχαιότερα απολιθώματα Χόμο Σάπιενς εκτός Αφρικής έχουν βρεθεί επίσης σε σπηλιές του Ισραήλ, η μία περίπτωση μάλιστα είναι στην ίδια σπηλιά, και χρονολογούνται στα 90.000 με 120.000 χρόνια.

Ο επικεφαλής των ερευνών, καθηγητής Παλαιοντολογίας του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι η νέα ανακάλυψη έρχεται να υποστηρίξει την ιδέα ότι οι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική μέσω της βόρειας οδού, της Κοιλάδας του Νείλου και της Μεσογείου και όχι από την νότια οδό, μέσω της Σαουδικής Αραβίας, τις Ινδίας και της ανατολικής Ασίας, όπως θεωρείτο μέχρι τώρα.

Βάσει των ίδιων ερευνών θεωρείται ότι ο Χόμο Σάπιενς πρωτεομφανίστηκε πριν από περίπου 500.000 χρόνια.

Το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου, οι Μισλίγια (Misliya) πιστεύεται ότι ήταν πολύ ρομαντικό και κινείτο στο τοπίο βάσει των διαδρομών των θηραμάτων του, αναλόγως και την εποχή του χρόνου.

«Ήταν ικανοί να κυνηγήσουν μεγάλα ζώα όπως άγρια βόδια, ελάφια και γαζέλες, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση υλικών φτιαγμένων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ακόμα και για κλινοσκεπάσματα.