X

Χωρίς χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση του καρκίνου του μαστού

Νέα δεδομένα για εκατομμύρια γυναίκες φέρνει ιατρική μελέτη, που αφορά την πλειονότητα των ασθενών σε αρχικό στάδιο.

Ant1news

Γενετικό τεστ επιτρέπει περίπου σε 3 από τις 4 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο, να μην κάνουν χημειοθεραπεία, μετά από την αφαίρεση των όγκων τους, όπως προκύπτει από νέα ιατρική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το τεστ δίνει στις ασθενείς σε αρχικό στάδιο και με ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου, την δυνατότητα να μην υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία μετά την αφαίρεση των όγκων τους. Μάλιστα, ήδη στο συγκεκριμένο τεστ, το οποίο διερευνά 21 ογκογονίδια, υποβάλλεται ήδη μεγάλο ποσοστό γυναικών με καρκίνο του στήθους.

Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε ότι γυναίκες με χαμηλό βαθμό υποτροπής από μηδέν έως 10 έχουν μικρό κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και σε αυτές συστήνονταν να μην λάβουν χημειοθεραπεία. Με την νέα μελέτη παρέχονται νέα δεδομένα και για τις γυναίκες με βαθμολογία από 11 έως και 25, δηλαδή περίπου στο 70% των περιπτώσεων.

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2. 

Η ανακοίνωση έγινε από επιστημονική ομάδα, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, στο Σικάγο.