X

Κοράκια έφτιαξαν σύνθετα εργαλεία... χωρίς καμία βοήθεια!

Ένα απίστευτο επίτευγμα, χωρίς καμιά εκπαίδευση για τα κοράκια της Νέας Καληδονίας, που άφησε άφωνους τους ερευνητές.

Ant1news

Επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι κοράκια μπορούν να φτιάχνουν σύνθετα εργαλεία, χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια.

Επιστήμονες από το γερμανικό Ινστιτούτο Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ και το βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι τα κοράκια της Νέας Καληδονίας είναι ικανά να συνδυάζουν δύο ή περισσότερα κοντά μη λειτουργικά τμήματα για να φτιάξουν κάτι ενιαίο και πιο μακρύ, που λειτουργεί ως εργαλείο αναζήτησης τροφής.

Αυτή η ικανότητα έχει παρατηρηθεί έως τώρα μόνο στους ανθρώπους και στους μεγάλους πιθήκους ενώ οι ανθρωπολόγοι θεωρούν τη δημιουργία τέτοιων πιο πολύπλοκων εργαλείων από αντικείμενα της φύσης ως καθοριστικό βήμα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γερμανίδα ορνιθολόγο, Αουγκούστε φον Μπάγιερν, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", δήλωσαν ότι το νέο εύρημα είναι αξιοσημείωτο, επειδή τα κοράκια δεν έλαβαν καμία βοήθεια ή εκπαίδευση αλλά το σκέφτηκαν μόνα τους.

Μάλιστα, τα επινοητικά πτηνά πέρασαν μέσα από ένα τεστ με τρία στάδια. Σε πρώτη φάση έπρεπε να καταλάβουν πως να χρησιμοποιήσουν μακριά σε μήκος ραβδιά και έπειτα να δημιουργήσουν μία μακριά ράβδο με την οποία έφθασαν το φαγητό τους.

Στο τελευταίο στάδιο, οι ερευνητές τους παρουσίασαν πολύ κοντά τμήματα ενός ραβδιού, τα οποία πάλι μπορούσαν να συνδυασθούν, αλλά θα έπρεπε ο συνδυασμός να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο μέρη για να σχηματισθεί ένα αρκετά μακρύ ραβδί, ώστε η τροφή να μπορεί να πιαστεί εύκολα.

Νικητής της δοκιμασίας βγήκε ένα κοράκι με το όνομα “Μάνγκο”.