X

Δημοπρατήθηκε προφητική επιστολή του Αϊνστάιν (βίντεο)

Έβλεπε μπροστά ο νομπελίστας φυσικός. Τι είχε γράψει στο γράμμα που έστειλε στην αδελφή του.

Ant1news

Το προφητικό γράμμα που είχε γράψει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εκφράζοντας τους φόβους του για την αύξηση του αντισημιτισμού στη Γερμανία, δέκα χρόνια προτού οι ναζί πάρουν την εξουσία, πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Ισραήλ έναντι 32.000 δολαρίων.

«Εδώ ζυμώνονται σκοτεινές ώρες οικονομικά και πολιτικά, συνεπώς και είμαι χαρούμενος που μπορώ να ξεφύγω από όλα», έγραψε ο τότε 43χρονος στην αδελφή του Μαρία, μόλις αφού είχε αποχωρήσει από το Βερολίνο για προορισμό ο οποίος δεν αναφέρεται στο γράμμα.

Ο Αϊνστάιν έφυγε από τη Γερμανία τρις μήνες προτού κερδίσει το Νόμπελ, μετά από τη δολοφονία του Εβραίου Υπουργού Εξωτερικών και φίλου του, Walter Rathenu, από τους ναζί. Άλλωστε, οι δολοφόνοι φασίστες είχαν τον είχαν προειδοποιήσει μέσω της Αστυνομίας ότι ήταν ο επόμενος.

«Κανένας δεν ξέρει πού είμαι και θεωρούμαι χαμένος», έγραφε ο Αϊνστάιν, συμπληρώνοντας πως «τα πάω καλά, παρά τον αντισημιτισμό μεταξύ των Γερμανών συναδέλφων μου».

Στο γράμμα γίνεται αναφορά στο σχεδιαζόμενο ταξίδι του νομπελίστα φυσικού στη Ιαπωνία.

Όταν οι ναζί πήραν τον έλεγχο της Γερμανίας, το 1933, θέτοντας σε εφαρμογή την πολιτική που οδήγησε μέχρι και στο Ολοκαύτωμα, ο Αϊνστάιν βρισκόταν σε ταξίδι εργασίας στο εξωτερικό. Δέκα χρόνια αργότερα, αρνήθηκε την υπηκοότητά του και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερο σε αυτό το γράμμα είναι ότι ο Αϊνστάιν προβλέπει το τι θα γίνει. Είναι δέκα χρόνια μπροστά σε αυτά που θα γίνουν στη Γερμανία», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασίας της Ιερουσαλήμ, ο οποίος πούλησε την επιστολή σε άγνωστο αγοραστή.