X

Γιατί τα drones πάνω από το Gatwick προκάλεσαν τέτοιο πανικό;

Με ποιο τρόπο μία τόσο μικρή ηλεκτρονική συσκευή μπορεί να αποτελέσει απειλή για ένα αεροσκάφος.

Ant1news

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα από την εμφάνιση ενός drone στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου του Gatwick, με αποτέλεσμα την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων και ατέλειωτες ώρες ταλαιπωρίας για χιλιάδες ταξιδιώτες, θεωρείται για πολλούς “υπερβολική”.

Πολλοί χρήστες των μεσών κοινωνικής δικτύωσης δεν κατανοούν την αντίδραση της διεύθυνσης του αεροδρομίου, που αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις, μέχρι να εξουδετερωθεί η απειλή.

Τα drone είναι τόσο μικρά σε σχέση με ένα επιβατικό αεροσκάφος και πετούν με τόσο αργή ταχύτητα κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν μια τόσο μικρή ηλεκτρονική συσκευή να αποτελέσει απειλή για ένα αεροπλάνο;

Την απορία αυτή θα μπορούσε να λύσει ένα βίντεο που επανεμφανίστηκε στο διαδίκτυο, με πειράματα που έκαναν επιστήμονες του University od Dayton Research Institute, σχετικά με τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσουν σε ένα αεροσκάφος ακόμα και μικρά αντικείμενα στον αέρα.

Τα πειράματα εστίαζαν κυρίως στο αποτέλεσμα σύγκρουσης ενός φτερού αεροσκάφους με πτηνά ή με drones. Στη δεύτερη περίπτωση οι συνέπειες είναι καταστροφικές και μπορεί να αποβούν μοιραίες.