X

“Τσουχτερό” πρόστιμο και ποινές για ανεμβολίαστα παιδιά

Δράση αποφάσισε να αναλάβει η Γερμανία, μπροστά στην επιδημία που μαστίζει την Ευρώπη.

Ant1news

Πρόστιμα θα επιβάλλονται από εδώ και στο εξής στους Γερμανούς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για ιλαρά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, οι γονείς θα πληρώνουν πρόστιμο 2.500 ευρώ και τα παιδιά τους θα απομακρύνονται από τα νηπιαγωγεία, αν δεν τα έχουν εμβολιάσει πριν.

«Θέλω να εξαφανίσω την ιλαρά. Πρέπει όλοι οι γονείς να είναι εξασφαλισμένοι ότι τα παιδιά τους δε θα μολυνθούν ή δε θα διακινδυνεύσουν από την ιλαρά», είπε ο Γενς Σπαν.

Έρευνα των αρμόδιων Αρχών της χώρας συμπέρανε ότι το 93% των παιδιών είναι εμβολιασμένα, όμως πρόκειται για ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από το ασφαλές 95% που συνίσταται.

Βάσει της θεωρίας του Σπαν, η απομάκρυνση από τα νηπιαγωγεία θα βοηθήσει στην προστασία παιδιών που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν.

«Στα νηπιαγωγεία υπάρχουν παιδιά κάτω των 10 μηνών, ηλικία δηλαδή κατά την οποία δεν είναι δυνατό να εμβολιαστούν, συνεπώς πρέπει να έχουν ειδική μεταχείριση», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας.

Το νομοσχέδιο έχει διαφορετική πρόβλεψη για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, αφού το Δημοτικό είναι υποχρεωτικό, οπότε και η ποινή για μη εμβολιασμό αφορά μονάχα στο πρόστιμο.

Στην περίπτωση που κάποιο παιδί δεν μπορεί να εμβολιαστεί, για λόγους υγείας, όπως αν έχει γίνει παραλήπτης κάποιου οργάνου ή παίρνει κάποια αγωγή, τότε οι γονείς θα πρέπει να αποδείξουν γιατί δεν μπορεί να εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμοί γίνονται επίσης υποχρεωτικοί και για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε δράση, αφού η ιλαρά έχει προκαλέσει 136.000 θανάτους το 2018, αριθμός διπλάσιος από αυτόν του 2017.