X

Πέντε τρόποι για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας

Ειδικοί της τρίχας εξηγούν τα “SOS” για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής. Λύσεις απλές και καθημερινές για γερά μαλλιά.

Ant1news

«Το δέρμα του κεφαλιού είναι απλώς δέρμα: ιδρώνει, εκκρίνει λάδι και διώχνει τα νεκρά κύτταρα», εξηγεί η τριχολόγος Άναμπελ Κίνσλεϊ (Anabel Kingsley), ενώ η συνάδελφός της Ελεονόρ Ρίτσαρντσον (Eleanore Richardson) σημειώνει ότι το πρώτο βήμα είναι το συχνό λούσιμο, κυρίως αν γίνεται χρήση προϊόντων για μαλλιά ή αν ιδρώνει το κεφάλι. «Μην αφήνετε άλουστα τα μαλλιά σας για πάνω από τρεις μέρες, γιατί προκαλείται φαγούρα και απολέπιση και η απολέπιση προκαλεί απώλεια τρίχας», λέει η Κίνσλεϊ.

Αντιμετωπίστε την πιτυρίδα! «Αν προσέξετε απολέπιση στο κεφάλι σας, η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας», σημειώνει ο Ντέβιντ Φίλσταντ (David Fealstead), που εργάζεται σε κλινική μαλλιών στο Λονδίνο. Ο ίδιος προτείνει τη χρήση σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή πυριθειόνη ψευδαργύρου για τουλάχιστον ένα μήνα. Συμβουλεύει επίσης να γίνονται δύο χέρια λουσίματος και το σαμπουάν να παραμένει στο κεφάλι για τουλάχιστον δύο ή τρία λεπτά πριν από το ξέβγαλμα. Αν το συγκεκριμένο σαμπουάν δε φέρει αποτελέσματα, προτείνει τη συμβουλή ειδικού.

Η προστασία από τον ήλιο είναι ο τρίτος τρόπος που προτείνουν οι ειδικοί στο άρθρο του Guardian, με τη δερματολόγο Αντζαλί Μάχτο να σημειώνει πως «τα κεφάλια καίγονται εύκολα στην έντονη ηλιοφάνεια, ειδικά αυτά που έχουν λεπτή ή αδύναμη τρίχα».

Το χαλαρό στιλ είναι ένα ακόμα «κλειδί» στην προστασία των μαλλιών, αφού όπως εξηγεί η Ρίτσαρντσον, «τα στέρεα στιλ χτενίσματος, όπως οι κοτσίδες μπορεί να φαίνονται ‘προστατευτικά’ και συντηρητικά για τα μαλλιά, όμως προκαλούν το σπάσιμο της τρίχας. Η διατήρηση τέτοιων είδους στιλ, που μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες στο κεφάλι συμβάλει στην εξασθένηση της υγείας του κεφαλιού. Η συνεχής ένταση στο θύλακα της τρίχας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αλωπεκίαση, σημειώνει ο ίδιος.

Τέλος, η επιλογή της σωστής βούρτσας χτενίσματος παίζει σημαντικό ρόλο, με τους Κίνσλεϊ και Φίλσταντ να προειδοποιούν ότι, οι βούρτσες με τις μεταλλικές τρίχες προκαλούν προβλήματα. Η βούρτσα με τη φυσική και εύκαμπτη τρίχα ή ακόμα περισσότερο αυτή με τις πλαστικές τρίχες είναι πολύ πιο μαλακές για τα μαλλιά. «Αν η αίσθηση της βούρτσας στα μαλλιά είναι άβολη, τότε η βούρτσα δεν είναι κατάλληλη», σημειώνει ο Φίλσταντ. Υπάρχουν και οι βούρτσες με σιλικόνη, που είναι ειδικές για εξαιρετικά ευαίσθητα κεφάλια και μαλλιά, όπως αυτά μετά από βαριές θανατηφόρες αρρώστιες.