X

Κορονοϊός: τρόμος και πανικός στην Ιταλία

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στην Ιταλία. Ένας Ιταλός το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία. Παγκόσμιος συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ant1news

Συνεχίζεται ο εφιάλτης του κορονοϊού στην Ιταλία, η οποία μετρά ήδη επτά νεκρούς και πάνω από 200 κρούσματα. Όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική χώρα ήταν άνω των 60 ετών και με προβλήματα υγείας.

Η ιταλική υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία είναι συνολικά 283, ενώ επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε σχέση με χθες, προστίθενται άλλα 54 περιστατικά. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι, εκτός από τις περιφέρειες της βόρειας Ιταλίας, υπάρχουν δυο κρούσματα στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης, με πρωτεύουσα την Φλωρεντία και ένα στη Σικελία.

Ένας επιχειρηματίας που ταξίδεψε στην Κίνα διαγνώσθηκε θετικός στον ιό στην Φλωρεντία. Εξάλλου μία τουρίστρια με καταγωγή από την πόλη Μπέργκαμο της Λομβαρδίας που επίσης έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό εισήχθη σε νοσοκομείο στο Παλέρμο της Σικελίας. Τέθηκε σε καραντίνα όλο το γκρουπ των συνταξιδιωτών της. Στο μεταξύ η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι σχολικές εκδρομές σταματούν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον Τύπο, η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αν τα μέτρα που ελήφθησαν αποδειχθούν αποτελεσματικά, να περιοριστεί αμέσως μετά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του "να απομονωθεί" αν έχει επισκεφθεί τις περιοχές της Βόρειας Ιταλίας που επλήγησαν από τον κορονοϊό τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με ένα email που απέστειλε χθες το απόγευμα. Η συμβουλή αναφέρει ότι οι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι αν έχουν επισκεφθεί τις περιοχές της Λομβαρδίας, του Πεδεμόντιου, της Εμίλια-Ρομάνια και του Βένετο καθώς και την Κίνα, την Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Το Ευρωκοινοβούλιο συμβουλεύει το προσωπικό του να παίρνει την θερμοκρασία του δύο φορές την ημέρα επί 14 ημέρες και να επιστρέψει στην εργασία του μετά τις 14 αυτές μέρες και αφού προηγουμένως πάρει το πράσινο φως από έναν γιατρό. Στο τέλος του Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβούλευσε το προσωπικό της να ματαιώσει τις "μη απαραίτητες" επισκέψεις στην Κίνα. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι ακόμη δεν έχει τεθεί ζήτημα ταξιδιωτικής απαγόρευσης εντός της περιοχής του Σένγκεν, αλλά ότι προετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.

 

Οι αρχές στη Λομβαρδία και στο Βένετο, τα βιομηχανικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ιταλίας, έχουν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και κινηματογράφους για τουλάχιστον μία εβδομάδα και έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις, περιλαμβανομένου του διάσημου Καρναβαλιού της Βενετίας. Η περιοχή της Λομβαρδίας, η οποία περιλαμβάνει και την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει πληγεί περισσότερο με 172 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ιταλός υπήκοος επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας. Ισπανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους η εφημερίδα El Mundo, ανέφεραν πως πρόκειται για ιταλό γιατρό ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία. Ο άνδρας παραμένει σε απομόνωση και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μαζί με τα δείγματα θα σταλούν στη Μαδρίτη για να υποβληθούν σε δεύτερη ανάλυση, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο των ισπανικών υγειονομικών αρχών σε περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων του COVID-19, διευκρίνισε η περιφερειακή διεύθυνση του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Ο Ιταλός είναι το πρώτο πρόσωπο που επαληθεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Ισπανία. Το δεύτερο κρούσμα που επαληθεύτηκε ήταν Βρετανός που παραθέριζε στη Μαγιόρκα την 9η Φεβρουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας Γερμανός στο νησί Λα Γομέρα, στα Κανάρια, την 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα όμως ξενοδοχείο στις Κανάριες Νήσους τέθηκε σε αποκλεισμό έπειτα από τον εντοπισμό ενός κρούσματος του κοροναϊού μια ημέρα νωρίτερα, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais. Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν άμεσα την πληροφορία, αλλά ανέφεραν ότι εκατοντάδες τουρίστες και προσωπικό του ξενοδοχείου υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί. "Ελέγχουμε όσους ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται στο ξενοδοχείο", δήλωσε μια εκπρόσωπος της περιφερειακής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας της Ισπανίας στα Κανάρια Νησιά.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν τη Δευτέρα 71 νέους θανάτους και 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στην ηπειρωτική ΚίναΣτη συντριπτική πλειονότητά τους, οι θάνατοι αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, ενώ δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και άλλος ένας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, διευκρίνισε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας. Στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί πρωτεύουσα της Χουμπέι, οι θάνατοι ανήλθαν σε 56. Τα 509 κρούσματα είναι αισθητά περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή. Με βάση τα νεότερα στοιχεία των κινεζικών υγειονομικών αρχών, ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο COVID-19 ανέρχεται σε 2.663 εξ αυτών, οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ανήλθε ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σε 77.658.

Εξήντα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, με τον συνολικό απολογισμό των ασθενών που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται πλέον σε 893, ανακοίνωσαν το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Νότιας Κορέας (Korea Centres for Disease Control and Prevention, KCDC).

 

Από τα νέα κρούσματα, τα 16 αναφέρθηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, και 33 στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, που την περιβάλλει. Επιπλέον, άλλος ένας ασθενής υπέκυψε, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών στη Νότια Κορέα εξαιτίας της επιδημίας του COVID-19 σε 8. Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Πάντως ο αριθμός των κρουσμάτων σημαίνει ότι η Νότια Κορέα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη εστία του κοροναϊού πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε 37. Τα δύο νέα κρούσματα είναι Ταϊλανδοί, διευκρίνισε ο Σουχούμ Καντσαναπιμάι, γραμματέας του υπουργείου Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Το πρώτο νέο κρούσμα είναι γυναίκα, 31 ετών, συγγενής της οποίας έχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, εξήγησε το στέλεχος του ταϊλανδικού υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα υποβάλλουν σε εξετάσεις τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Το δεύτερο κρούσμα είναι «άνδρας, 29 ετών, επαγγελματίας οδηγός, που είχε μεταφέρει κινέζους τουρίστες», πρόσθεσε ο Σουχούμ Καντσαναπιμάι. Από τους 37 ασθενείς, οι 22 αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 15 ακόμη νοσηλεύονται.

Ακόμη ένας, ο τέταρτος μέχρι σήμερα, από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κορονοϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα. Πρόκειται για ηλικιωμένο άνθρωπο, πάνω από 80 ετών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν. Ο αριθμός των ασθενών εξάλλου αυξάνεται στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε να αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα.

 

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι πέντε άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό υπέκυψαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 16, τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα εκτός Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Irna, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτοι θάνατοι από τον covid-19 στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που προσελκύει προσκυνητές και μαθητές θεολογίας από όλο τον κόσμο, το Ιράν βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κοροναϊού εκτός Κίνας, από όπου ξεκίνησε. Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγείας κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Καταγράφηκαν 34 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, περιλαμβανομένων 16 ανθρώπων στην Κομ», δήλωσε ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν σήμερα ήταν ηλικιωμένες γυναίκες από την κεντρική επαρχία Μαρκαζί και ο τρίτος ήταν ένας ασθενής στην επαρχία Αλμπόρζ στο βόρειο Ιράν, διευκρίνισε το Irna. «Η μία (γυναίκα) ήταν ηλικίας 87 ετών και έπασχε από καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά, ηπατικά και νεφρολογικά προβλήματα. Υπέκυψε έπειτα από δύο ημέρες νοσηλείας», δήλωσε ο Αμπάς Νικραβές, διοικητής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης Σαβέχ στο Irna. Η δεύτερη ήταν 82 ετών και έπασχε από «σοβαρή αιματολογική και καρδιαγγειακή ασθένεια». Πέθανε έπειτα από μία ημέρα νοσηλείας, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η γυναίκα αυτή επισκεπτόταν τακτικά την Κομ όπου ζουν τα παιδιά της. «Τρία νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στην πόλη Σαβέχ της επαρχίας Μαρκαζί», επεσήμανε ο Νικραβές. Το πρακτορείο Irna δεν έδωσε πληροφορίες για το άτομο που πέθανε στην Αλμπόρζ, όπου δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

 

Στο μεταξύ το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, μέχρι νεωτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος σήμερα.

Το Κουβέιτ ανακοίνωσε σήμερα ότι τρεις ακόμη υπήκοοί του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όλοι εκ των οποίων είχαν επιστρέψει από το Ιράν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KUNA. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι, που βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, έχουν τεθεί σε καραντίνα. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Κουβέιτ ανέρχεται πλέον σε οκτώ, μετέδωσε το KUNA.

Χθες, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 61 κρούσματα εκ των οποίων 14 θανατηφόρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των χωρών αυτών. Το Κουβέιτ εντόπισε τον covid-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ΚUNA. Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο Κουβεϊτιανό, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κουβεϊτιανός και ο Σαουδάραβας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν τέσσερα νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην επαρχία Κιρκούκ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε πέντε. Τα νέα κρούσματα αφορούν μια οικογένεια Ιρακινών που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν, διευκρίνισε το υπουργείο. Μετά την επιστροφή τους στη χώρα τους τέθηκαν σε καραντίνα. Τη Δευτέρα το Ιράκ είχε ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα του covid-19 στο έδαφός του, έναν Ιρανό φοιτητή θεολογίας περίπου 20 ετών ο οποίος τέθηκε αμέσως σε καραντίνα στην ιερή πόλη Νατζάφ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.