X

Έρευνα για την οδήγηση των δυσλεκτικών

Ο χρόνος αντίδρασης των δυσλεκτικών οδηγών είναι σχεδόν ίδιος με εκείνον των ατόμων που βρίσκονται υπό την επήρρεια αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ant1news

Ο χρόνος αντίδρασης των δυσλεκτικών οδηγών είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν των ατόμων που βρίσκονται υπό της επήρεια αλκοόλ, αναφέρουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας στη Νορβηγία.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Χερμούντουρ Σίγκμουντσον του πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τροντχάιμ της Νορβηγίας και ανακάλυψε ότι οι οδηγοί οχημάτων που πάσχουν από δυσλεξία χρειάζονται 30% περισσότερο χρόνο από ένα φυσιολογικό άτομο για να αντιδράσουν στα σήματα τροχαίας κίνησης.

"Αυτή η ανακάλυψη θα προκαλέσει πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσον άτομα με δυσλεξία πρέπει να υποβάλλονται σε επιπλέον εξετάσεις πριν τους δοθεί η άδεια οδήγησης", αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New Scientist.

Ατομα που έχουν καταναλώσει 0,08 ml αλκοόλ, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζουν μειωμένα αντανακλαστικά κατά 10% .

Ο Σίγκμουντσον εξέτασε 17 εθελοντές, έξι από τους οποίους ήταν δυσλεκτικοί και από τις διάφορες δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν προέκυψε ότι οι δυσλεκτικοί οδηγοί χρειάζονται 0,13 δευτερόλεπτα περισσότερο για να αντιδράσουν όταν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο με μέση ταχύτητα 50 έως 80 χιλιομέτρων την ώρα, απ όσο οι μη δυσλεξικοί.

Επίσης μειωμένο χρόνο αντίδρασης παρουσιάζουν οι δυσλεκτικοί και στις πολύπλοκες συνθήκες αστικής κυκλοφορίας, όπου η αντίδραση τους καθυστερεί κατά 0,19 δευτερόλεπτα.

Οι μη δυσλεκτικοί και στις δύο περιπτώσεις αντέδρασαν μετά από 0,6 δευτερόλεπτα. Αλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η δυσλεξία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει να μην επιτρέπεται στους δυσλεξικούς να οδηγούν, αλλά πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίζουν, δηλώνουν ειδικοί επί θεμάτων οδηγικής συμπεριφοράς.