X

Επιτυχής η πρώτη ρομποτική επέμβαση αποκατάστασης μαστού

Με απόλυτη επιτυχία εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή επέμβαση με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, για αποκατάσταση μαστού έπειτα από μαστεκτομή.

Ant1news

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από ιατρική ομάδα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε μια 26χρονη ασθενή η οποία είχε υποβληθεί σε μαστεκτομή και ακτινοβολία.

Κατά τη διάρκεια της πρωτοποριακής επέμβασης μεταφέρθηκε ο πλατύς ραχιαίος μυς από την πλάτη προς τον μαστό με τη χρήση δύο τομών μικρότερων του ενός εκατοστού στην πλάτη. Το ρομποτικό μέρος της επέμβασης διήρκησε λιγότερο από δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρουσιαστεί απώλεια αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασθενής έφυγε από το νοσοκομείο τη δεύτερη ημέρα μετά το χειρουργείο, αφού μετεγχειρητικά παρουσίασε ελάχιστο πόνο και κανένα πρόβλημα.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Τμήματος Πλαστικής, Αισθητικής και Επανοθρωτικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ιωάννης Μπίτζος, ο οποίος εφάρμοσε τη νέα μέθοδο, η καινοτόμος ρομποτική τεχνική επιτρέπει την παρασκευή (αποκόλληση) του μυός μέσω δύο τομών ενός εκατοστού και με τη χρησιμοποίηση τμήματος της ήδη υπάρχουσας τομής της μαστεκτομής τοποθετούνται τρεις ρομποτικοί βραχίονες ο ένας εκ των οποίων φέρει την εσωτερική κάμερα.