X

Αντιρετροϊκά φάρμακα «εμβόλιο» κατά του AIDS

Ενέσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του ιού HIV προστάτευσαν, πλήρως, και επί πολλές εβδομάδες, πίθηκους από το AIDS.

Ant1news


Το δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη του AIDS ανοίγουν δύο αμερικανικές μελέτες ιολόγων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Οι έρευνες των ιολόγων κατέδειξαν την πλήρη προστασία των πιθήκων στους οποίος χορηγείτο ένεση αντιρετροϊκών φαρμάκων μια φορά το μήνα.

Η μια από τις έρευνες διεξήχθη από τα ομοσπονδιακά κέντρα ελέγχου και πρόληψης των ασθενειών των ΗΠΑ. Οι ερευνητές χορήγησαν σε έξι θηλυκούς μακάκους μια μηνιαία ένεση του αντιρετροϊκού πειραματικού φαρμάκου παρατεταμένης δράσης, GSK744. Κατόπιν δύο φορές την εβδομάδα, εισήγαγαν στον κόλπο των μακάκων έναν υγρό συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για την προσομοίωση των σεξουαλικών σχέσεων με αρσενικό, που είχε προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Κανένα από τα θηλυκά που υποβλήθηκαν στην αγωγή με το  GSK755 δεν έγινε φορέας. Έξι θηλυκά στα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο μολύνθηκαν γρήγορα.

Όμοια ήταν τα αποτελέσματα και επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας για το AIDS Aaron Diamond, στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, που πειραματίσθηκε με 16 πιθήκους στους οποίους χορήγησε το  GSK744 και εν συνεχεία μόλυνε τον πρωκτό τους.

Κλινική δοκιμή με 175 εθελοντές αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2014 στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι με το αντιρετροϊκό φάρμακο, που παρασκευάζουν τα βρετανικά εργαστήρια GlaxoSmithKline και έχει εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA).

Κλινικές δοκιμές που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι άτομα που λαμβάνουν καθημερινά μικρές δόσεις αντιρετροϊκών μπορούν να μειώνουν κατά τουλάχιστον 90% τον κίνδυνο να μολυνθούν από έναν οροθετικό ερωτικό σύντροφο, σύμφωνα με τους συντάκτες των ερευνών που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης