X

Αναδόμηση κρανίου με 3D εκτυπωτή

Επαναστατική επέμβαση πλαστικής αποκατάστασης προσώπου, με μοσχεύματα που προήλθαν από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ant1news

Ένας 29χρονος Ουαλός έγινε ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μία επαναστατική χειρουργική επέμβαση ανάπλασης του προσώπου του, με υλικά που προήλθαν από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο Στίβεν Πάουερ έπεσε θύμα τροχαίου, τον Σεπτέμβριο του 2012, καθώς επέστρεφε στο σπίτι με τη μοτοσικλέτα του. Εκτός από τα κατάγματα σε πόδια και χέρια, το πρόσωπο του παραμορφώθηκε. Είχε σπάσει κρανιακά οστά, στο αριστερό μάτι και τη γνάθο.

«Ήμουν χάλια ψυχολογικά, γιατί προφανώς ήξερα πώς φαινόταν το πρόσωπο μου», λέει ο 29χρονος. «Προσπαθούσα να κρυφτώ διαρκώς, δεν ήθελα να βγαίνω έξω, δεν ήθελα να βλέπω κανέναν», προσθέτει.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του, όπως θα έπρεπε να είναι. Στη συνέχεια έφτιαξαν τα εμφυτεύματα που έπρεπε να τοποθετηθούν στις παραμορφωμένες περιοχές με έναν 3D εκτυπωτή.

«Αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστή είναι ότι χρησιμοποιήσαμε 3D virtual μοντέλα και τον τρισδιάστατο εκτυπωτή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπλασης του προσώπου», λέει ο δρ. Άντριαν Σούγκαρ που ήταν επικεφαλής της ομάδας που έφερε εις πέρας την επαναστατική επέμβαση σε νοσοκομείο του Σουόνσι στην Ουαλία. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε με μεγάλη ακρίβεια τα τμήματα που προστέθηκαν στο πρόσωπο του», πρόσθεσε.

Αφαιρώντας τα σπασμένα οστά, που με τον καιρό είχαν «δέσει» στραβά, και αντικαθιστώντας τα με τα μοσχεύματα που προήλθαν από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή, οι γιατροί κατάφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που άλλαξε τη ζωή του Στίβεν Πάουερ.