X

Η μουρμούρα σκοτώνει… κυρίως τους άνδρες

Γκρίνια, καυγάδες και άγχος αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με έρευνα Δανών επιστημόνων.

Ant1news

Το στρες σκοτώνει, αυτό είναι γνωστό! Ειδικά οι άνδρες, όμως, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στη μέση ηλικία, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν συντροφικούς καυγάδες και συνεχείς απαιτήσεις στο χώρο εργασίας τους, όπως προκύπτει από έρευνα Δανών ειδικών, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health».

Όσοι βιώνουν περιόδους με έντονο στρες στη σχέση τους με τη σύντροφό τους, τα παιδιά, τους φίλους ή ακόμη και τους γείτονές τους, έχουν διπλάσιες ή τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν τις περιπτώσεις 9.875 ανδρών και γυναικών, μεταξύ 36 και 52 ετών. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες ανεβάζουν ευκολότερα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, όταν έρχονται αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους δεν έχουν δουλειά, αφού τα ποσοστά πρόωρου θανάτου σε ανέργους είναι ανησυχητικά.

Η ικανότητα που έχει κάποιος να ξεπερνά το άγχος της καθημερινότητας τον προστατεύει σε μεγάλο βαθμό και αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσει περισσότερα χρόνια.