X

Ιατρικό επίτευγμα από Ελληνίδα ερευνήτρια

Λύση για τις αρρυθμίες φαίνεται ότι βρήκε η  Αγγελική Ασημάκη, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Χάρβαρντ, έχοντας ως εφαλτήριο την προσωπική της περιπέτεια υγείας.

Ant1news


Ξεκίνησε από την Αθήνα και κατέκτησε την κορυφή. Καρδιοπαθής και η ίδια, η Αγγελική Ασημάκη έβαλε βηματοδότη στα 15 κι έκανε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στα 30. Με εφαλτήριο την προσωπική της περιπέτεια έγινε γιατρός και ασχολήθηκε με την καρδιά.

Μετά από πέντε χρόνια έρευνας, μαζί με την ομάδα της, βρήκε ένα φάρμακο για την αρρυθμογενική καρδιομυοπάθεια δεξιάς κοιλίας, το νόσημα που δίνει τις περισσότερες και πιο άσχημες αρρυθμίες. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να βοηθήσει και σε αρρυθμίες για άλλους λόγους. 

Το ιατρικό επίτευγμα έγινε με πειράματα σε ψάρια και ζέβρες, ενώ ακολούθησαν δοκιμές σε ποντίκια, που απέδειξαν πως η ουσία επιδρά ευεργετικά και σε θηλαστικά. Πειράματα έγιναν και σε ανθρώπινα κύτταρα, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η ανακάλυψη βρίσκεται, ήδη, στα χέρια της φαρμακευτικής βιομηχανίας απ΄όπου απαιτείται, συνήθως, μια 5ετία για να βγει στην αγορά. Σήμερα η μόνη διαθέσιμη θεραπεία για τις καρδιακές αρρυθμίες που μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο είναι ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής. 

Η Αγγελική Ασημάκη, που ελπίζει πως το φάρμακο θα βοηθήσει και την ίδια, προσπάθησε, πριν από μερικά χρόνια, να αναγνωρίσει στην Ελλάδα τα πτυχία της από το UCL και το Χάρβαρντ. Η Ελλάδα, όμως, που… τρώει τα παιδιά της απάντησε στην Ασημάκη ότι της λείπει ένας χρόνος σπουδών και ως εκ τούτου μπορούσε να αναγνωρίσει τίτλο αντίστοιχο με ΤΕΙ ιατρικών εργαστηρίων…