X

Αποκατάσταση της μνήμης ασθενών με Αλτσχάιμερ

Τη μνήμη μικρού αριθμού ασθενών με Αλτσχάιμερ κατάφεραν να αντιστρέψουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ant1news

Μία μικρής έκτασης μελέτη Αμερικανών επιστημόνων κατάφερε να αντιστρέψει τη μνήμη εννέα ασθενών, από τους δέκα που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η μέθοδος που εφαρμόστηκε ήταν  ένα πολύπλοκο θεραπευτικό πρωτόκολλο, αποτελούμενο από 36 διαφορετικές παρεμβάσεις και η βελτίωση παρουσιάστηκε σε χρονικό διάστημα 3 με 6 μηνών.

Η παρακολούθηση του προγράμματος δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς κανένας από τους ασθενείς δεν κατάφερε να ακολουθήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν αλλαγές στη διατροφή,  διέγερση του εγκεφάλου, ασκήσεις, μέτρα βελτίωσης του ύπνου, λήψη φαρμάκων, λήψη βιταμινών και άλλες μεθόδους που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου.

Όλοι οι ασθενείς που παρουσίασαν βελτίωση είχαν προηγουμένως απώλεια μνήμης και ο δέκατος, ο οποίος παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο βρισκόταν ήδη σε προχωρημένη φάση της ασθένειας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) σημειώνουν ότι «ενδεχομένως» τα ευρήματά τους να πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, ώστε να θεωρηθούν οριστικά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτυγχάνεται η αντιστροφή της απώλειας της μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Από τους δέκα ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, οι έξι είχαν διακόψει την εργασία τους και μετά το θεραπευτικό πρωτόκολλο επέστρεψαν σε αυτήν παρουσιάζοντας καλύτερη απόδοση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευρολογίας και διευθυντή του προγράμματος Νόσου Αλτσχάιμερ του UCLA, δρ Ντέιλ Μπρέντεσεν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ερευνών, τα ευρήματα αυτά θα ανοίξουν το δρόμο για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία εναντίον της νόσου.