X

Πως οι πολλές ερωτικές σύντροφοι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Οι άντρες που κάνουν πολύ σεξ μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Ant1news

 

Οι άνδρες που έχουν κάνει σεξ συνολικά με περισσότερες από 20 γυναίκες, (όχι ταυτόχρονα!) διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ, αφού σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 3.200 άντρες ανακάλυψαν πως όσοι είχαν 20 ή περισσότερες ερωτικές συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους διέτρεχαν κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Η αντίστοιχη μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως επιθετικών μορφών προστατικού καρκίνου ήταν 19%.

«Η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων στη ζωή ενός ετεροφυλόφιλου άντρα οδηγεί σε αυξημένη συχνότητα εκσπερματώσεων, η προστατευτική δράση των οποίων έναντι του προστατικού καρκίνου έχει παρατηρηθεί και σε προγενέστερες μεγάλες μελέτες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαρί-Ελίζ Παρέν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο, και με τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Αν ένας άντρας προτιμά στο κρεβάτι του άτομο του ιδίου φύλου, τότε έχει πολλές πιθανότητες -συγκεκριμένα, τις διπλάσιες- να εκδηλώσει τη συγκεκριμένη μορφή της ασθένειας σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν γυναίκες.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη των ομοφυλόφιλων ανδρών με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ήταν πενταπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που διέτρεχαν οι ομοφυλόφιλοι άντρες σε μονογαμική σχέση.


Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας έχουν και οι άντρες που δεν γνωρίσει ποτέ τις... χαρές του έρωτα. Και οι «παρθένοι» , σύμφωνα με την έρευνα των Καναδών επιστημόνων, διατρέχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας.

Εντούτοις, η δρ Παρέν πρόσθεσε πως θα ήταν πολύ πρόωρο να συστήσουν οι επιστήμονες στους άντρες να αποκτήσουν πολλαπλές ερωτικές συντρόφους για να προστατευθούν από τον συγκεκριμένο καρκίνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cancer Epidemiology», είναι η πρώτη που συσχετίζει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων - ίσως διότι πριν από 20 ή 30 χρόνια, ο κόσμος δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να απαντά ανοιχτά για τις ερωτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές του, εκτιμούν οι ερευνητές.