X

Η Google θα ανιχνεύει και τον καρκίνο!

Η εταιρεία επενδύει συνεχώς σε έρευνες στο χώρο της Ιατρικής.

Ant1news

Εάν νομίζετε πως το μόνο πεδίο δράσης στο οποίο πρωτοπορεί η Google είναι η διάσημη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο πλανάστε. Η ερευνητική υπηρεσία της εταιρείας έχει παρουσιάσει ήδη σχέδια για φακούς επαφής που θα μετρούν τα επίπεδα σακχάρου , αυτοκίνητα που θα κινούνται μόνα τους και αερόστατα που θα προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Η Google επενδύει και στον χώρο της Ιατρικής και σχεδιάζει ένα χάπι με μαγνητικά σωματίδια τα οποία θα επικοινωνούν με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενημερώνοντας για την παρουσία καρκινικών κυττάρων κι άλλων συναφών παραγόντων στο αίμα.

Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα αρχικά πειραματικά στάδια, η βασική ιδέα όμως είναι ότι τα νανοσωματίδια θα φέρουν πάνω τους αντισώματα, σχεδιασμένα να συνδέονται με καρκινικά κύτταρα ή άλλους συγκεκριμένους στόχους.

Η παρουσία επικίνδυνων κυττάρων ή άλλων παραγόντων στο αίμα θα γίνεται αντιληπτή όταν το ηλεκτρονικό βραχιόλι ενεργοποιεί έναν μαγνήτη για να συγκεντρώσει όλα τα μεταλλικά νανοσωματίδια στα αγγεία του καρπού. Τα νανοσωματίδια που έχουν συνδεθεί με τους στόχους τους θα συμπεριφέρονταν διαφορετικά από τα ελεύθερα νανοσωματίδια, και η ηλεκτρονική συσκευή θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτές τις διαφορές μέσα από το δέρμα.

Τα νανοσωματίδια που ανιχνεύουν ασθένειες, είναι το τελευταίο μεγάλο στοίχημα της Google X, της ερευνητικής ομάδας της  Google. Τα νανοσωματίδια που οραματίζεται η εταιρεία θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν 24ωρη παρακολούθηση των βιοχημικών αλλαγών στο αίμα -μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις σημερινές ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες δείχνουν ποια είναι η κατάσταση του οργανισμού μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

«Θέλουμε να είναι απλό και αυτοματοποιημένο και μη επεμβατικό» δήλωσε ο Άντριου Κόνραντ, επικεφαλής του τμήματος Επιστημών Υγείας στη Google X.

Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν πριν φτάσει η τεχνολογία στην αγορά. Για παράδειγμα, οι βιοχημικές εξετάσεις δίνουν συχνά «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, τα οποία θα θορυβούσαν τους χρήστες άδικα.

Ένα άλλο θέμα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι μετρήσεις του ηλεκτρονικού βραχιολιού θα πρέπει να αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο μέχρι να μπορεί να τα εξετάσει κάποιος γιατρός.