X

Νόμιμη στη Βρετανία η γέννηση παιδιών με… τρεις γονείς

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αποτελεί ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, αφού επιτρέπει τη μιτοχονδριακή δωρεά.

Ant1news

Η Βρετανία επιτρέπει πλέον δια νόμου τη γέννηση παιδιού, που θα έχει τρεις γονείς: τους δύο φυσικούς γονείς και τη γυναίκα που θα δωρίσει τα υγιή γονίδια για να έρθει στον κόσμο.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο προβλέπει ότι ένα ζευγάρι στο οποίο η γυναίκα πάσχει από ανίατη ή κληρονομική ασθένεια, μπορεί να καταφύγει στην βοήθεια μιας άλλης γυναίκας, ώστε ορισμένα ελαττωματικά γονίδια από τα μιτοχόνδρια της μητέρας να αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα γονίδια από το ωάριο δότριας.

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι με αυτή την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτρέπεται η εμφάνιση ανίατων ή κληρονομικών ασθενειών στα παιδιά που θα γεννηθούν.

Η μιτοχονδριακή δωρεά, λέγεται και εξωσωματική γονιμοποίηση τριών γονέων, αφού τα βρέφη θα έχουν dna από τρεις ανθρώπους- από τη μητέρα, τον πατέρα και την γυναίκα δότρια. Παρότι δημιουργεί ελπίδες σε χιλιάδες ζευγάρια, εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις αφού πολλοί πιστεύουν πως είναι το πρώτο βήμα για την «κατά παραγγελία» γέννηση παιδιών. 

Υπολογίζεται ότι το ένα στα 6.500 παιδιά που γεννιούνται σε όλο τον κόσμο κληρονομεί από τη μητέρα ασθένειες που μπορεί να είναι και ανίατες.