X

Βρήκε εθελοντή για μεταμόσχευση κεφαλιού ο Δρ. «Φρανκενστάιν»

Ένας 30χρονος Ρώσος προσφέρθηκε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα υποβληθεί σε ολική μεταμόσχευση κεφαλιού από τον Ιταλό χειρουργό Σέρτζιο Καναβέρο.

Ant1news

Παρά τη θύελλα επικρίσεων που έχει δεχθεί, ο Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην πρώτη απόπειρα ολικής μεταμόσχευσης κεφαλιού.

Ο αποκαλούμενος «Δρ. Φρανκενστάιν» έχει ήδη βρει εθελοντή και βρίσκεται σε επαφές μαζί του. Πρόκειται για τον 30χρονο Ρώσο Βαλερί Σπιριντόνοφ, ο οποίος πάσχει από τη σπάνια γενετική ασθένεια μυικής ατροφίας Werdnig-Hoffman.

«Είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι εξαιτίας της ασθένειας. Χρειάζομαι βοήθεια κάθε λεπτό που περνάει. Δεν έχω πολλές επιλογές…» εξηγεί ο Σπιριντόνοφ. «Αν δε δοκιμάσω αυτήν την ευκαιρία που μου δίνεται, η μοίρα μου προβλέπεται πολύ δύσκολη. Χρόνο με το χρόνο η κατάστασή μου χειροτερεύει», προσθέτει ο νεαρός Ρώσος.

Από την πλευρά του ο Ιταλός χειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του «Δρ. Φρανκενστάιν», χωρίς να ενοχλείται διόλου. Μάλιστα ενθαρρύνει τον νεαρό Ρώσο μέσω skype: «Το ξέρεις ότι είσαι ήρωας! Όλος ο κόσμος έχει μάθει πως θα γίνεις ένας νέος άνθρωπος», υποστηρίζει.

Πολλοί συνάδελφοι του Ιταλού νευροχειρουργού, όμως, εκφράζουν σκεπτικισμό για την μέθοδο αυτή. Ενδεικτική είναι η άποψη του Νάνι Κόστα, προέδρου του Ιταλικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος δήλωσε: «ας παραμείνουμε εντός των ορίων της πραγματικότητας. Στον τομέα αυτό αγνοούμε ακόμη βασικά πράγματα, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα πολυσύνθετες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού».