X

Μεσογειακή διατροφή με ελαιόλαδο για καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Η μεσογειακή διατροφή που βασίζεται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σχετίζεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα.

Ant1news

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Εμίλιο Ρος του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, που ανέλαβαν μια νέα επιστημονική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», συνέκριναν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Η δοκιμή έγινε σε 447 εθελοντές που ανήκαν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου λόγω υψηλής πίεσης ή χοληστερίνης, με μέση ηλικία 67 ετών. Από αυτούς, οι 155 κατανάλωναν ένα λίτρο έξτρα παρθένου ελαιόλαδου την εβδομάδα, οι 147 -αντί για λάδι- έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών τη μέρα και οι υπόλοιποι 145 ακολούθησαν μια τυπική διατροφή με χαμηλά λιπαρά.

Τόσο στην αρχή, όσο και στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους εθελοντές για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν πολύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους, είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική/γνωστική λειτουργία, ενώ οι ξηροί καρποί φάνηκαν να βελτιώνουν ειδικότερα την μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες τους, σε σχέση με πριν από μια τετραετία.

Από την άλλη, όμως, όσον αφορά την πραγματική διάγνωση για ήπια διαγνωστική διαταραχή (πρόδρομος άνοιας και Αλτσχάιμερ), ούτε η Μεσογειακή διατροφή φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο.