X

Μπορεί ο καφές να μας προστατέψει από τον διαβήτη;

Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ είναι γνωστές. Μπορεί όμως να δράσει και ενάντια στον διαβήτη; Τι δείχνουν νέες έρευνες , τι διαπιστώνουν οι επιστήμονες.

Ant1news

Όλοι γνωρίζουμε τις, πλέον,  τις ευεργετικές δράσεις που έχει ο καφές για τον οργανισμό μας.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ειδικά ο ελληνικός καφές ότι μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου  Alzheimer.

Μετά την παραπάνω μελέτη μία νέα ανατρεπτική έρευνα ήρθε στο φως που αναφέρει πως ο καφές μπορεί να φράσει αποτρεπτικά στην εμφάνιση του διαβήτη.

Σε πρόσφατο πανευρωπαϊκό συμπόσιο για τα καρδιαγγειακά οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τον καφέ ως «ελιξίριο υγείας».

Μια νέα μεγάλη επιδημιολογική έρευνα, που έγινε στην Ολλανδία σε 17.000 άτομα ηλικίας από 30 - 60 ετών, έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μια σοβαρή έρευνα, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, έδειξε ότι ο καφές θα μπορούσε να αποτελέσει πρόληψη για το διαβήτη.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστο 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Τα συμπεράσματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς, είναι γνωστό ότι η καφεΐνη μειώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα. Η μείωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη οδηγεί στον διαβήτη.