X

Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα Vs απλής: σαφής υπεροχή της τεχνολογίας

Οι διαφορές, τα πλεονεκτήματα, η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα που κρίνουν καθοριστικά την «μάχη» της στοματικής υγιεινής.

Ant1news

Αν είστε από εκείνους που μετρούν και ζυγίζουν τα πάντα πριν λάβουν ακόμη και την πιο απλή απόφαση, σίγουρα μετά  από αυτό το άρθρο θα πάρετε «χαρτί και μολύβι», σημειώνοντας τα υπέρ και κατά στο ερώτημα «να μείνω με την απλή, χειροκίνητη οδοντόβουρτσα ή να πάρω μια ηλεκτρική;». 

Διαφορές υπάρχουν κι είναι αρκετές, πέρα από τις προφανείς, με την ζυγαριά να δείχνει σαφή υπεροχή της τεχνολογίας, λένε οι ειδικοί.

Η δύναμη της συνήθειας κόντρα στην καινοτομία, η βοήθεια της τεχνολογίας απέναντι στον φόβο για ότι νέο, η ανάγκη για οικονομία χρόνου απέναντι στον κανόνα «όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα» και τέλος η αποτελεσματικότητα, τίθενται επί τάπητος. Αυτή η τελευταία δεν έχει αντίπαλο, δεν μπαίνει ως όρος σε δίλλημα, καθώς τα στοιχεία είναι απτά και δεν χωρούν αμφισβήτησης!

Δείτε μόνοι σας τις διαφορές και κρίνετε:

-Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει, αποδεδειγμένα και βάσει μελετών, καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού. Αφαιρεί περισσότερη, συχνά ως και διπλάσια, πλάκα από τα δόντια, σε σχέση με την απλή οδοντόβουρτσα. 

-Η απλή βούρτσα είναι πιο «δύσχρηστη», καθώς πολλοί δεν κατανοούν πως πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ηλεκτρική από την άλλη, είναι πολύ πιο απλή στον χειρισμό και μάλιστα ενδείκνυται από τους ιατρούς για άτομα με προβλήματα κίνησης στα χέρια πχ. λόγω αρθριτικών.

 

-Η κίνηση, το σχήμα και το μέγεθος της ηλεκτρικής κεφαλής κάνουν πιο εύκολο και κυρίως πιο ευχάριστο σε σχέση με την απλή, το βούρτσισμα των δοντιών, κυρίως εκείνων στο πίσω μέρος των γνάθων. Λόγω και αυτού, έχει παρατηρηθεί ότι οι χρήστες της ηλεκτρικής βουρτσίζουν για περισσότερη ώρα τα δόντια τους, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στην στοματική υγιεινή.

-Με την απλή οδοντόβουρτσα ασκείται κατά κανόνα αυξημένη πίεση σε δόντια και ούλα, προκαλώντας τους συχνά εκδορές και πληγές ή τραυματίζοντας την αδαμαντίνη. Με την ηλεκτρική όχι μόνο δεν χρειάζεται πίεση, αλλά πολλές εξ αυτών, όπως οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες της Oral-B, έχουν αισθητήρα που ειδοποιούν τον χρήστη ότι πρέπει να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί.

 

-Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κρίνονται από τους περισσότερους χρήστες και τους ειδικούς ως ιδανικές για άτομα με σιδεράκια, εμφυτεύματα και θήκες, καθώς καθαρίζουν καλύτερα την γύρω περιοχή.

-Σε πρώτη ανάγνωση, οι απλές οδοντόβουρτσες είναι οικονομικότερες συγκριτικά με τις ηλεκτρικές, όμως όσοι προτείνουν τις δεύτερες, επισημαίνουν ότι «δεν κοστίζουν, όσα αξίζουν», σημειώνοντας ότι τελικώς η αποτελεσματικότητα και τα άλλα οφέλη τους οδηγούν σε πλήρη απόσβεση του κόστους τους.

Η απόφαση τελικά μάλλον είναι πιο εύκολη, από όσο φαινόταν αρχικά, δεν νομίζετε;